Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

TESS teleskopet i rummet
© Shutterstock
Universum - Rymdresor

Kan man se satelliter med blotta ögat?

Det är inte helt ovanligt att man en sen kväll eller en tidig morgon kan se en ljuspunkt förflytta sig med jämn hastighet över himlen för att sedan plötsligt försvinna ur sikte. I så fall har man varit vittne till en satellitpassage. Det plötsliga försvinnandet beror på att satelliten under sin bana runt jorden har kommit in i jordskuggan, så att den inte längre reflekterar ljuset från solen. Sett från satellitens plats har solen helt enkelt gått ned. Satelliter rör sig i mycket olika banor runt jorden beroende på syftet. Generellt gäller att ju högre upp en satellit är, desto längre tid tar det för den att ta sig hela vägen runt – och desto svårare är den att få syn på. En geostationär satellit som ligger i omloppsbana knappt 36000 kilometer över jordytan kan inte ses med blotta ögat, men det är ganska lätt att se den internationella rymdstationen (ISS), som rör sig i en bana cirka 340 kilometer över jordytan. Det tar bara en och en halv minut för ISS att ta sig från horisont till horisont.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj