Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Interstellar astronauter

Sett på film: Kan man bli yngre av att resa i rymden?

Science fiction-filmer serverar ofta historier om en astronaut som lämnar sina barn på jorden och återvänder många år senare – yngre än barnen. Men fungerar det så i verkligheten?

Lifestyle Pictures/Alamy/Imageselect

I filmen Interstellar tar huvudpersonen farväl av sina barn och reser i väg för att hitta en ny beboelig planet, och när han återvänder är barnen mycket äldre än han.

I verkligheten blir astronauter inte yngre av en rymdresa – men de åldras mycket riktigt långsammare än personer som stannar kvar på jorden.

Det beror på att ju snabbare man förflyttar sig, desto långsammare går tiden.

Det visade Albert Einstein med sin speciella relativitetsteori.

Rumtiden går långsammare

Eftersom astronauter förflyttar sig i höga hastigheter, går tiden en aning långsammare för dem än för personer på jorden.

Astronauterna känner inte av tidsskillnaden – för dem går tiden som den brukar. Först när de återvänder kan astronauterna se att det har gått längre tid på jorden än i rymden.

Ryssen Gennadij Padalka tillbringade exempelvis 879 dygn i omlopp runt jorden. För honom har tiden gått långsammare än den gjorde för människor nere på jorden – ganska exakt 0,02 sekunder. Padalka har alltså levt 0,02 sekunder mindre än vi andra.

Gennadij Padalka

Ryssen Gennadij Padalka låg i omlopp runt jorden i 879 dygn. Därmed har han levt 0,02 sekunder mindre än människor som stannade kvar på jorden.

© Nasa

Hög hastighet ger tidsförskjutning

Alla astronauter som hittills har varit ute i rymden har upplevt en tidsförskjutning på maximalt några tusendelars sekund.

Det krävs nämligen hastigheter som närmar sig ljusets – 299 792 458 meter i sekunden – innan skillnaden i tidens gång blir märkbar.

Snabba rymdskepp sträcker ut tiden

Om rymdfarkoster flyger tillräckligt fort kan år på jorden upplevas som dagar för astronauterna.

Astronauter i omlopp runt jorden förflyttar sig exempelvis "bara" med en hastighet på 27 500 km/h, vilket motsvarar 0,0025 procent av lysets hastighet.

Astronauterna måste alltså resa i mycket högre hastighet än vad som i dag är möjligt, för att vara yngre än sina barn när de återvänder till jorden.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj