Jätteraket skickar konstnärer till månen

En miljardär. Åtta konstnärer. Nu flyger de mot månen med den största rymdraketen någonsin. Men vilka är konstnärerna, hur ska de bo och vilken färdväg följer deras rymdfarkost? Här är allt du behöver veta om den historiska rymdexpeditionen.

Konstnärer på månresa
© Claus Lunau

Vad skulle hända om konstnärer som Pablo Picasso, John Lennon eller Coco Chanel skickades ut på en rymdresa till månen?

Hur skulle det påverka dem och vilken sorts konst skulle de skapa när de återvände hem?

Dessa frågor har den japanske miljardären Yusaku Maezawa funderat så mycket på att han nu betalar för att skicka åtta nu levande konstnärer och kreativa själar på en resa runt månen – den största besättningen i historien.

Konstnärerna skickas i väg med rymdraketen Starship, som med sina 120 meter blir den största någonsin.

Starship gjorde sin första provflygning den 20 april i år, men raketen exploderade efter ett par minuter.

Nu är frågan när raketen är tillräckligt säker för att konstnärerna ska kunna ta plats i dess nos.

Men om allt går som planerat flyger historiens största rymdraket alltså snart mot månen – som människan inte har besökt på 51 år – med den största besättningen någonsin.

Blir resan en framgång öppnar sig dörren för månturism på allvar – och bevisar värdet av Starship, som är framtagen med avsikten att bli solsystemets mest populära transportmedel.

Miljardär får aha-upplevelse

Bara tolv personer har satt sin fot på månen – senast 1972 med Apollo 17-uppdraget – och ytterligare tolv personer har flugit runt månen.

Snart ansluter sig nio personer till den exklusiva skaran.

Hela kalaset finansieras av den japanske entreprenören Yusaku Maezawa, som har blivit miljardär på klädportalen Zozotown. År 2021 tydligen spenderade han 80 miljoner dollar på en tur till den Internationella rymdstationen (ISS), där han vistades i tolv dagar.

Flera astronauter har beskrivit hur åsynen av jorden från rymdstationen 400 kilometer upp kan förändra ens syn på världen.

Yusaku Maezawa hade också en stor upplevelse:
"När du reser ut i rymden blir du besatt av jorden. Du blir tacksam för att den har vindar, att den har dofter, att den har årstider", sade han på ett pressmöte efter rymdresan.

Medan rymdresor vanligtvis har haft fokus på att testa utrustning eller genomföra ny forskning, så är Maezawas expedition, kallad dearMoon, först och främst en övning i kreativitet.

Den japanske miljardären har fått en miljon ansökningar om att få följa med på resan. I december 2022 offentliggjorde han besättningen, som bland annat omfattar den världsberömde dj:n Steve Aoki, rymdfarts-youtubaren Tim Dodd och dansaren Yemi A.D.

Yusaku Maezawas grundtanke är att en resa runt månen kan ge ett helt nytt perspektiv på livet på jorden, och att den därmed skulle kunna inspirera de åtta utvalda till banbrytande ny konst.

Jättefarkost ska vara kreativt rum

En besättning på så många som nio personer kräver en rymdfarkost av historiska proportioner. Det är där rymdföretaget SpaceX kommer in i bilden.

Redan 2012 började företaget utveckla en rymdfarkost som skulle kunna skicka många människor på långa rymdresor och 2018 fick farkosten sitt namn: Starship. Samma år blev det offentligt att Starships första expedition blir dearMoon.

Starship är nio meter högre än Saturn V, den legendariska månraketen från Apolloprojektet.

Den bemannade delen av Starship är 50 meter lång och bärraketen är 70 meter, så på uppskjutningsrampen kommer farkosten att torna 120 meter upp i luften. Det är nio meter mer än den legendariska raketen Saturn V, som skickade upp de första människorna till månen inom Apolloprojektet.

Dolt bakom stålytan i 50-metersfarkosten finns en lång rad faciliteter, som låter besättningen nära nog etablera en vardag – i ett komprimerat format. Från kommandobryggan överst till ett köks-, mat- och utkiksplan till träningslokaler och sovkabiner är Starship utrustat med allt dearMoon-astronauterna kan behöva under resans gång.

Starship rymmer ett minisamhälle

Rymdfarkosten Starship blir det rymligaste någonsin. Därmed finns det även utrymme för att en besättning på nio personer ska kunna sova, hålla musklerna i trim med träning, äta, slappna av, hålla rätt kurs – och skapa ny konst, vilket är det uttalade målet med expeditionen dearMoon.

Claus Lunau & Shutterstock

1. Astronauter styr från bryggan

Från Starships kommandobrygga kan besättningen övervaka tillståndet av bland annat bränsle och raketmotorer och utföra korrigerande manövrar med små raketmunstycken och stora, kursändrande manövrar med Raptor-raketmotorerna.

Claus Lunau & Shutterstock

2. Träning bibehåller muskler

Utan gravitationskraften förlorar astronauterna både muskel- och benmassa. Därför är Starship utrustat med träningsmaskiner som exempelvis konditionscyklar och löpband, så att besättningen kan hålla kroppen så stark som möjligt.

Claus Lunau & Shutterstock

3. Avskärmning skyddar mot solen

Kraftiga solutbrott kan skicka ut stora mängder elektriskt laddade partiklar i solsystemet, och partiklarna kan öka risken att astronauterna utvecklar cancer. Därför rymmer Starship ett avskärmat skyddsrum.

Claus Lunau & Shutterstock

4. Sovkabiner kan bli till kontor

Längs utkanten av den centrala, cirkulära korridoren mitt i raketen finns sovkabiner. På dagen kan alkoverna omvandlas till kontorsplatser, där astronauterna kan arbeta med sina kreativa projekt.

Claus Lunau & Shutterstock

Raketen som bär ut Starship i rymden är utrustad med 33 nyutvecklade raketmotorer kallade Raptor, som drivs med en blandning av flytande oxygen och metangas.

Metangasen ger en renare förbränning än det traditionella raketbränslet RP-1, som består av raffinerat petroleum. Därför blir det enklare för SpaceX att återanvända bärraketerna till alla Starships som planeras flyga runt i solsystemet i framtiden.

Månen slungar runt konstnärer

När Starship har slitit sig loss från jordens gravitationskraft och flugit i omkring en halvtimme accelererar farkosten tillräckligt mycket för att utan motorkraft nå hela vägen till månen och fortsätta på dess baksida.

Månens gravitationskraft drar precis så mycket i Starship att farkosten slungas runt månen och skickas tillbaka i riktning mot jorden igen.

Motorerna tänds bara om det behövs för några små kursjusteringar under den sex dagar långa resan.

Farkosten är klädd med ett lager av sexkantiga, värmebeständiga plattor, som kan stå emot temperaturer på upp till 1 300 grader Celsius.

Skyddande sexkanter, Starships yttre

Rymdfarkosten Starship har gjort åtskilliga provflygningar och de skyddande sexkanterna som täcker dess utsida har i tester stått emot temperaturer på upp emot 1 400 grader.

© SpaceX

Plattorna kommer att täcka hela den sida av Starship som vänds nedåt när farkosten dalar nästan vågrätt ned genom atmosfären.

I den här fasen har raketmotorerna helt avstängda, men nära jordens yta startas de igen i en manöver som får hela det 50 meter långa rymdskeppet att vända från vågrät till lodrät position, redo för landning.

Robotkran griper raketen i luften

Starship har byggts för att vara en återanvändbar rymdfarkost och det kräver en mjuk landning, så att all teknik ombord skonas i möjligaste mån.

Starship återanvänder färdvägen från Apollo 13

Starship kopierar i grova drag färdvägen för Apollo 13. Månens gravitationskraft "slungar" runt Starship och sedan kan större delen av färden göras utan att förbränna något bränsle.

Starship återanvänder Apollo 13:s färdväg

1. 0 minuter: Raket skjuts upp

Bärraketen Super Heavy förbränner upp emot 20 ton flytande oxygen och metan i sekunden för att lyfta från jorden. Efter två minuter och 51 sekunder kopplas Super Heavy loss, landar på jorden igen och kan återanvändas.

1

2. 38 minuter: Starship sätter kursen

När Starship har manövrerat sig till helt rätt position avfyras tre raketmotorer i en så kallad trans-lunar injection, som får Starship på kurs mot månen, som befinner sig cirka 384 000 kilometer från jorden.

2

3. 2 dagar: Farkosten flyger förbi månen

Starship fångas av månens gravitationskraft och påbörjar turen runt dess baksida. Under 16 timmar kan astronauterna bara se månens yta, innan de ser jorden "stiga upp" över månens horisont.

3

4. 5 dagar och 22 timmar: Starship landar

Det 50 meter långa rymdskeppet faller ned genom atmosfären som en fallskärmshoppare, vänder sig lodrätt nära ytan, startar raketmotorerna och bromsar in helt precis över marken.

4
© Claus Lunau

För att säkerställa en mjuk landning har SpaceX byggt robotkranen Mechazilla, som griper Starship under landningen.

Mechazilla är en del av SpaceX ambition om en framtid med många Starship-uppskjutningar.

Därför kan kranen i samma stund gripa ett landande Starship och direkt efteråt lyfta över det på en väntande Super Heavy-bärraket, så att nästa expedition kan skickas i väg kort senare.

Jorden "stiger upp" över månens horisont.

När astronauterna på dearMoon-resan har flugit runt månens baksida kommer denna syn att möta dem: Jorden som "stiger upp" över månens horisont.

© NASA

Så snart dearMoon-resan har landat säkert börjar förberedelserna för nästa månturisttur – beställt av den 82-årige amerikanske entreprenören Dennis Tito, som 2001 blev den första rymdturisten på rymdstationen ISS.

Nu ska han tillsammans med sin hustru, Akiko Tito, flyga runt månen ombord på Starship – och passera bara 200 kilometer från det grå klotets yta.

Om de båda expeditionerna förlöper utan missöden har en ny era i rymdturism inletts. Turer runt månen med Starship kommer att etableras som ren rutin för SpaceX.

Intresset kommer också att växa för andra erbjudanden – från Virgin Galactic, som flyger till kanten av rymden, till företaget Axiom Spaces turistresor till rymdstationen ISS.

Men kvar står Starship ändå som överlägsen vinnare och farkosten kan börja inta sin tilltänkta roll som det populäraste transportmedlet när människan ska turista i rymden, resa på forskningsexkursioner till månen – eller pendelflyga till Mars.