Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© NASA
Universum - ISS

Tyngdlöshet vänder uppochned på vetenskapen

På Den internationella rymdstationen ISS, som snart fyller 20 år, kan forskare utföra långvariga försök i tyngdlöshet som är omöjliga att göra på jorden. Under åren har studierna i rymden visat att allt från plattmaskar till brinnande lågor uppför sig helt annorlunda i tyngdlöst tillstånd.

Honung och vatten blandas inte i tyngdlöshet

© NASA

Alla som har druckit en kopp te med honung vet att honungen lätt löses upp i vatten.

Men när en forskare på ISS utförde ett försök där de sprutade in honung i en behållare med vatten förblev honungen åtskild från vattnet som små droppar.

Kunskapen om hur vätskor uppför sig i tyngdlöshet är viktigt exempelvis när ingenjörer designar bränsletankar och bränslepumpar som ska blanda vätskor i motorerna med stor precision.

I rymden brinner syre med kalla lågor

© NASA

En brand ombord på en rymdfarkost kan vara katastrofal och därför är det viktigt att forska på hur eld uppför sig i rymden.

Lågor i tyngdlöshet är exempelvis inte avlånga utan runda. På ISS har forskare gjort försök med heptan, ett bränsle som under specifika förhållanden brinner med en osynlig och kall låga på cirka 600 °C – vanligtvis brinner det vid cirka 1 400 °C.

Dna beter sig annorlunda

© Taisaku Nogi, Dan Zhang, John D. Chan, Jonathan S. Marchant

Biologer gör experiment på ISS för att lära sig mer om hur kroppen exempelvis kan återbilda skadad vävnad i en tyngdlös miljö.

I ett försök skar forskarna svansen av en plattmask och skickade upp dessa till rymdstationen – en av maskarna kom tillbaka med ett huvud där svansen borde ha suttit.

Forskarna tror att den ovanliga mutationen indikerar att jordens magnet- och tyngdfält har en avgörande roll för hur gener beter sig.

Hur går ett toalettbesök till i rymden?

© SPL

Läs också:

ISS

TITTA UPPÅT: Upptäck rymdstationen ISS på himlen

2 minuter
ISS

360-gradersvideo tar med dig på rymdvandring

1 minut
ISS

Fråga oss: Astronauter dricker urin i rymden

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj