Minidjur bildar jätteorganism

Jorden runt med ISS

ISS, den internationella rymdstationen, har 16 soluppgångar och lika många solnedgångar på ett dygn. Ändå tröttnar astronauterna aldrig på dem.

Under en kort minut lyser atmosfären upp i en färgsymfoni av tunna, kulörta band. Mellan ljusväxlingarna kan astronauterna se hur orkaner, regnskogar och oceaner glider förbi i ett lugnt tempo. Vid horisonten kan man ofta se norrsken flamma. Don Pettit har berättat:

”Vi flög genom norrsken över Kanada, och hela stationen var inhöljd i en glödande, rödaktig dimma … Under oss löpte gröna floder av ljus … det kändes som om vi befann oss i ett neonrör.”

Sedan 2010 är det lättare att njuta av sceneriet, eftersom ISS har fått en utsiktskupol, en så kallad cupola, installerad. Med blotta ögat kan man se föremål ned till cirka 500 meters storlek. Med bara en liten kikare är det möjligt att urskilja byggnader, kölvattnet från fartyg och små oaser.

När man betraktar jorden från rymden, påminns man också om vad vi håller på att göra med vårt klot. En viktig del av astronauternas arbete är att dokumentera förändringar på jorden – och inget är tydligare än den konstanta förbränningen av regnskog på många platser i världen.

Andra gånger är astronomerna vittnen till jordskalv, tsunamis och vulkanutbrott, men ofta bara "upplever" de – upplevelser som vi nu kan ta del av tack vare de tusentals fotografier som har tagits från ISS.

Följ med in på ISS

Nu känner vi till den magnifika utsikten från ISS. Men hur ser det ut på själva stationen? Följ med här när den nederländske fysikern och astronauten André Kuipers ger en grundlig rundtur.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: