Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Så hittar du ISS på himlen

Nasa har tagit fram ett verktyg som snabbt och lätt hjälper dig att hitta den internationella rymdstationen, ISS, på stjärnhimlen oavsett var i världen du befinner dig.

NASA

Med ett avstånd på 400 kilometer från jordens yta och en hastighet på cirka 28 000 kilometer i timmen kan man nästan inte tro att det är möjligt att se den internationella rymdstationen, ISS, med blotta ögat.

Men det är det faktiskt.

Då och då kan man ha tur att se den bland resten av stjärnhimlens objekt som ett lysande streck, som främst påminner om en ljusstark stjärna eller ett mycket snabbt flygplan. Tack vare ett nytt smart verktyg som Nasa har utvecklat ökar chanserna nu betydligt för att hitta rymdstationen.

1. Ange din plats

Bilden visar rymdstationen ISS, följt av Space X Dragon CRS-9.

© M. Langbroek, ESA.

Verktyget är en del av ’Spot the Station-programmet’ och innehåller bland annat en interaktiv karta där du antingen kan skriva in platsen där du befinner dig eller klicka dig in till de bästa observationspunkterna närmast dig.

Få hjälp att upptäcka ISS på himlen här.

Därefter berättar Nasa för dig när under dagen det är störst chans att få se rymdstationen, hur lång tid den kommer att vara synlig, var den kommer att dyka upp på horisonten och när den försvinner igen.

Om du inte kan hitta information om din stad så är det bara att välja en av de blå observationspunkter som finns nära dig, eftersom rymdstationen är synlig på en radie av 80 kilometer runt varje punkt.

2. Få meddelande på din telefon

För att vara säker på att du inte behöver bli besviken så kan du också anmäla dig till ett speciellt påminnelsesystem, där du via mejl eller sms får ett meddelande innan stationen dyker upp och blir synlig klart och tydligt på himlen ovanför dig under ett par minuter.

Läs också:

Vægtløshed vender videnskaben på hovedet
ISS

Rymdstationen fyller 20 år: Här är tre märkliga tyngdlösa försök

2 minuter
ISS

360-gradersvideo tar med dig på rymdvandring

1 minut
ISS

Fråga oss: Astronauter dricker urin i rymden

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj