NASA

Så hittar du ISS på himlen

Nasa har tagit fram ett verktyg som snabbt och lätt hjälper dig att hitta den internationella rymdstationen, ISS, på stjärnhimlen oavsett var i världen du befinner dig.

Med ett avstånd på 400 kilometer från jordens yta och en hastighet på cirka 28 000 kilometer i timmen kan man nästan inte tro att det är möjligt att se den internationella rymdstationen, ISS, med blotta ögat.

Men det är det faktiskt.

Då och då kan man ha tur att se den bland resten av stjärnhimlens objekt som ett lysande streck, som främst påminner om en ljusstark stjärna eller ett mycket snabbt flygplan. Tack vare ett nytt smart verktyg som Nasa har utvecklat ökar chanserna nu betydligt för att hitta rymdstationen.

1. Ange din plats

Bilden visar rymdstationen ISS, följt av Space X Dragon CRS-9.

© M. Langbroek, ESA.

Verktyget är en del av ’Spot the Station-programmet’ och innehåller bland annat en interaktiv karta där du antingen kan skriva in platsen där du befinner dig eller klicka dig in till de bästa observationspunkterna närmast dig.

Få hjälp att upptäcka ISS på himlen här.

Därefter berättar Nasa för dig när under dagen det är störst chans att få se rymdstationen, hur lång tid den kommer att vara synlig, var den kommer att dyka upp på horisonten och när den försvinner igen.

Om du inte kan hitta information om din stad så är det bara att välja en av de blå observationspunkter som finns nära dig, eftersom rymdstationen är synlig på en radie av 80 kilometer runt varje punkt.

2. Få meddelande på din telefon

För att vara säker på att du inte behöver bli besviken så kan du också anmäla dig till ett speciellt påminnelsesystem, där du via mejl eller sms får ett meddelande innan stationen dyker upp och blir synlig klart och tydligt på himlen ovanför dig under ett par minuter.