Space X

Rymdkapsel inleder reguljärtrafik: Forskare ska leta efter botemedel mot cancer

Nu börjar Nasa och SpaceX med en reguljärflygningar till den Internationella rymdstationen. Sidoeffekten är unik forskning som exempelvis kan leda till nya cancerbehandlingar.

Natten till söndag lyfter en rymdraket från Kennedy Space Center i Florida, USA.

sätter den första Dragon-rymdkapseln med ett vetenskapligt mål kurs mot den Internationella rymdstationen, ISS, detta efter en lyckad bemannad testflygning i maj.

Uppdraget - med namnet Crew-1 - tar Nasa och SpaceX en bra bit på vägen mot det gemensamma målet om frekventa uppskjutningar från amerikansk mark. Den upprepade rotationen banar väg för mer unik forskning ombord på ISS - och försöken att hitta botemedel mot cancer.

Följ rymdkapselns resa mot ISS här:

© SpaceX
  • UPPSKJUTNING: Klockan 01:27 natten till måndagen den 16/11 från Cape Canaveral i Florida, USA.
  • SEPARATION: Efter 2,5 minut faller Falcon-9-raketens första steg av, efter sex minuter faller det andra steget av.
  • FLYGTID: Det tar totalt 27 timmar att komma ikapp ISS som kretsar runt jorden i 27 000 km/h.
  • ANKOMST: Sammankopplingen med ISS sker söndag morgon klockan 10:20 svensk tid.

Cancertumörer växer naturligt i rymden

Den återanvändbara rymdkapseln har fått namnet Resilience och ska enligt planerna lyfta på söndag klockan 01.49 med en Falcon 9 rymdraket.

På drygt åtta timmar stiger kapseln till 400 kilometers höjd och kopplas ihop med ISS, varefter de fyra astronauterna Michael Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker och Soichi Noguchi för första gången i rymdstationens historia gör att antalet passagerare ombord på ISS blir sju stycken.

Möt de fyra astronauterna på väg till ISS:

Med fler personer ombord fördubblas tiden som är öronmärkt för forskning på ISS.

Eftersom rymdstationen befinner sig i ett konstant fritt fall runt jorden - och därmed i ett tyngdlöst tillstånd - kan forskarna undersöka de processer som medför att exempelvis celler, växter och molekyler utvecklas utan gravitation.

Hör forskarna förklarar fördelarna vid mikrogravitation:

Rymdstationens läge innebär att detta är det enda laboratoriet där långvarig forskning inom mikrogravitation kan äga rum. Och det kan vara en av nycklarna för att knäcka gåtan med cancer här på jorden.

Exempelvis undersöker astronauterna på ISS just nu en innovativ typ av cancerbehandling för leukemi. Behandlingen använder en viss typ av molekyler, så kallade mRNA, som finns naturligt i mänskliga celler där de fungerar som en mall för att producera proteiner.

I försöket på ISS ska specialdesignade mRNA-molekyler visa om de kan skilja mellan friska celler och cancerceller och på så sätt aktivera kroppens eget försvar mot eventuella tumörer.

Behandlingen har redan visat lovande resultat, men i kretslopp utvecklas cancerceller mer som i kroppen än vid normal gravitation.

Försöken på ISS kan identifiera exakt vilka mRNA-molekyler som bäst bekämpar leukemi och bana väg för en säker och billig cancerbehandling.

Astronauter och forskningsutrustning gör resan till ISS i Dragon-rymdkapseln som, precis som bärraketen Falcon-9, kan återanvändas.

© NASA/Wikimedia Commons