Cancertumörer växer naturligt i rymden
Den återanvändbara rymdkapseln har fått namnet Resilience och ska enligt planerna lyfta på söndag klockan 01.49 med en Falcon 9 rymdraket.
På drygt åtta timmar stiger kapseln till 400 kilometers höjd och kopplas ihop med ISS, varefter de fyra astronauterna Michael Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker och Soichi Noguchi för första gången i rymdstationens historia gör att antalet passagerare ombord på ISS blir sju stycken.
Möt de fyra astronauterna på väg till ISS:
Med fler personer ombord fördubblas tiden som är öronmärkt för forskning på ISS.
Eftersom rymdstationen befinner sig i ett konstant fritt fall runt jorden - och därmed i ett tyngdlöst tillstånd - kan forskarna undersöka de processer som medför att exempelvis celler, växter och molekyler utvecklas utan gravitation.
Hör forskarna förklarar fördelarna vid mikrogravitation:
Rymdstationens läge innebär att detta är det enda laboratoriet där långvarig forskning inom mikrogravitation kan äga rum. Och det kan vara en av nycklarna för att knäcka gåtan med cancer här på jorden.
Exempelvis undersöker astronauterna på ISS just nu en innovativ typ av cancerbehandling för leukemi. Behandlingen använder en viss typ av molekyler, så kallade mRNA, som finns naturligt i mänskliga celler där de fungerar som en mall för att producera proteiner.
I försöket på ISS ska specialdesignade mRNA-molekyler visa om de kan skilja mellan friska celler och cancerceller och på så sätt aktivera kroppens eget försvar mot eventuella tumörer.
Behandlingen har redan visat lovande resultat, men i kretslopp utvecklas cancerceller mer som i kroppen än vid normal gravitation.
Försöken på ISS kan identifiera exakt vilka mRNA-molekyler som bäst bekämpar leukemi och bana väg för en säker och billig cancerbehandling.