Hur snabbt rör vi oss i universum?

Hur snabbt rör vi oss i universum?

Även om du sitter stilla på en stol är du i rörelse. Jorden snurrar runt sig själv och även runt solen. Men solen är också i rörelse, och så även Vintergatan. Det gör att din hastighet är flera miljoner kilometer i timmen.

7 oktober 2018

Även när vi sitter stilla på en stol deltar vi i många rörelser.

Först och främst följer vi jordens rotation kring dess egen axel. Hastigheten i denna rörelse beror på var på jordklotet vi befinner oss. Vid ekvatorn är rotationshastigheten 1670 kilometer i timmen, medan den är något lägre på våra breddgrader.

Vi följer dock även med jorden runt solen med en fart på 107200 kilometer i timmen. Därtill kommer att hela solsystemet rör sig runt Vintergatans centrum med en omloppstid på 225 miljarder år.

Då solen befinner sig 27000 ljusår från Vintergatans centrum är längden av dess bana 170000 ljusår. Räknar vi på siffrorna, ser vi att solsystemet rör sig runt i galaxen med drygt 800000 kilometer i timmen.

Rörelsen runt Vintergatans centrum är inte den sista i raden. I vår lokala galaxsamling rör sig Vintergatan mot vår granne, Andromedagalaxen, med en hastighet av cirka 470000 kilometer i timmen, vilket kan leda till en kollision mellan de båda galaxerna om några miljarder år.

Dessutom verkar det som om hela vår lokala galaxhop attraheras av en enorm supersamling 150 miljoner ljusår bort. Den har fått namnet The Great Attractor – Den store lockaren.

Vi färdas mot denna superhop med cirka 2200000 kilometer i timmen.

Slutligen deltar vi alla i universums utvidgning, men här är det frågan om en utvidgning av själva rymden, där alla galaxer dras bort från varandra. Det är inte frågan om rörelse i allmän mening.

Upplev rymden – på behörigt avstånd

Du behöver ingen rymddräkt om du vill ta en närmare titt på universum. Just nu har vi ett fantastiskt erbjudande till dig som vill uppleva rymden från din bakgård:

  • En kraftfull handkikare att gå på upptäcktsfärd i solsystemet med.
  • En guide till stjärnhimlen 2018, så att du vet var du ska titta och när.
  • Två nummer av Illustrerad Vetenskap som förbereder dig för vad du ska hålla utkik efter.

Du kan eventuellt rikta kikaren mot stjärnbilden Orion och se den röda superjätten Betelgeuse senare i år – ett fenomen du kan se med kikaren från Mitilux.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: