Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Universum - Rymdresor

Hur äter man i tyngdlöst tillstånd?

Jag har funderat på hur astronauter bär sig åt för att äta i rymden, eftersom både maten och de själva är tyngdlösa. Kan ni hjälpa mig?

Före de första bemannade rymdresorna var maten och ätandet ett orosmoln. Skulle en tyngdlös astronaut överhuvudtaget kunna svälja, eller skulle maten klumpa ihop sig i svalget? Av samma anledning var de första astronauterna tvungna att äta ute i rymden, även om turen bara varade ett par timmar. Det visade sig att de kunde svälja, men också att de tyckte mycket lite om det sätt på vilket de måste äta maten. På den tiden pressades den ut ur tuber, precis som när man trycker ut tandkräm. Därför satte man igång ett större utvecklingsarbete, och dagens astronauter har, jämfört med sina föregångare, ett furstligt urval av mat och drycker. En stor del av maten förvaras i torkat tillstånd, och vatten tillsätts precis före tillagningen. Om astronauten försiktigt svänger behållaren med mat från sida till sida lägger sig maten fint på bottnen. Genom att alltid se till att maten är lite fuktig undviker man problem med smulor, som svävar fritt i rymdskeppet. När man skall dricka sker det genom sugrör. I rymden försöker man så vitt möjligt att sätta av gott om tid för måltiderna, gärna minst en timme. Måltiderna är en av dagens höjdpunkter, och de skall inte skyndas igenom.

Läs också:

Rymdresor

Äter astronauter likadan mat som vi?

0 minuter
ISS

TITTA UPPÅT: Upptäck rymdstationen ISS på himlen

2 minuter
Alternativ medicin
Rymdresor

Hur uppför vatten sig i tyngdlöshet?

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj