ESA/ D.Ducros

Hotas den Internationella rymdstationen av kriget i Ukraina?

ISS bemannas av astronauter från både Ryssland, USA och ett flertal andra länder. Riskerar kriget i Ukraina att förstöra samarbetet på rymdstationen?

Den Internationella rymdstationen, ISS, befinner sig i en omloppsbana cirka 400 kilometer ovanför jorden, men är inte höjt över internationell politik och konflikter stater emellan.

Den 24 februari – två dagar efter den ryska invasionen av Ukraina – skrev chefen för det ryska rymdorganet Roskosmos, Dmitry Rogozin, ett flertal Twittermeddelanden.

"Sanktioner mot Ryssland kan få konsekvenser för driften och säkerheten ombord på ISS. Vem ska rädda ISS från att falla okontrollerat ur sin omloppsbana och störta ned i USA eller Europa", stod det i det öppna hotet från Rogozin.

Bara ryssarna kan ändra omloppsbana

ISS kretsar runt jorden i cirka 28 000 km/h, men ligger inte utanför jordens gravitation. Så om dess omloppsbana inte bibehålls kommer ISS gradvis att falla mot jorden.

Rymdstationen består av ett antal moduler och ryska Zvezda Service Modul är den enda, som är utrustad med så kallade boosterraketer, som kan flytta rymdstationen. Dessutom kan de ryska Soyuz-kapslarna ge den en knuff när de överlämnar manskap och last.

Även om det i nuläget bara är ryssarna som kan knuffa tillbaka ISS i sin omloppsbana, arbetar man med att göra både SpaceX rymdkapsel Crew Dragon och rymdfarkosten Cygnus från företaget Northrop Grumman kapabla att genomföra liknande manövrar.

Hittills ser ryssarna dock ut att fortsätta samarbetet. Den 18 mars 2022 anlände tre kosmonauter till ISS, där de ska vistas fram till september tillsammans med bland annat fyra Nasa-astronauter.