Hawking siar om domedagen: Vi har 100 år kvar på jorden

Vi måste kolonisera andra planeter än jorden. Och vi har bråttom, anser astrofysikernas superstjärna Stephen Hawking.

Stephen Hawking
© lwpkommunikacio/Flickr/CC

Vi måste placera människor på månen innan 2020 och vi måste sätta foten på Mars innan 2025.

Det är uppmaningen från den berömda professorn och astrofysikern Stephen Hawking.

Nyligen hölls vetenskapsfestivalen Starmus i Norge där den brittiske vetenskapsmannen återigen proklamerade att vi måste kolonisera andra planeter, skriver BBC. Och det kan inte gå fort nog.

Målet är år 2117

100 år – inom den tiden bör vi ha ett fungerande alternativ till jorden som vi kan flytta till anser Hawking av flera orsaker.

Först och främst kommer vi behöva mer utrymme eftersom jordens befolkning ökar samtidigt som vi förbrukar mer resurser än vad vi har. Utöver det lever vi med en överhängande fara för att en meteorit kan utplåna allt liv på jorden.

Därför anser Stephen Hawking att det är dags för människan att titta mot andra betesmarker – det är för farligt att lägga alla ägg i den korg som kallas jorden.

Månbas är startskottet

Enligt forskaren bör en månlandning inom de närmaste tre åren vara första steget mot en permanent bas på månen.

Därifrån ska rymdfarkoster göras redo för sin vidare färd mot främmande planeter.

Kolonisering är dock inte den enda anledningen till att Hawking anser att vi måste påbörja operation Hitta-ett-nytt-hem så fort som möjligt. Det finns även politiska motiv bakom.

Astrofysikern anser att vi lever i en splittrad värld och att projekt för att kolonisera rymden kan förena oss över landsgränserna på samma sätt som månlandningen gjorde 1969.