Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Apollo program
Universum - Rymdresor

Har människan en framtid i rymden?

Kan vi över huvud taget leva i rymden? Och kan vi driva fabriker därute? Dessa två frågor avgör, om det blir människor eller robotar som bosätter sig i rymden.

För dem som drömmer om att människan en dag skall kolonisera solsystemet är rymdfart utan människor otänkbar, men för många forskare skulle en kolonisering med robotar vara att föredra. Astronomen Harry Shipman ställde 1989 upp ett schema, som anger fyra möjliga vägar för framtidens rymdfart. Han såg rymdfartens framtid som bestämd av svaren på två centrala frågor: 1) Kan människan leva i rymden? och 2) Finns det någon grund för en rymdbaserad industri?

Den första frågan handlar inte bara om huruvida vi tål strålning, tyngdlöshet eller en mycket svag tyngdkraft, till exempel på månen, utan också om astronauter kan bli självförsörjande med livsmedel och vatten. Vattnet måste sökas lokalt, och livsmedel skall kunna odlas i ett slutet system, som inte eller nästan inte kräver resurser utifrån.

Rymdindustri kan vara gruvdrift, antingen efter helium-3 på månen eller råvaror från månen eller asteroiderna. Produktion av bränsle på månen är också en möjlighet, liksom en elektronisk eller farmaceutisk industri baserad på tyngdlöshet.

Svaren på de frågorna ger fyra möjligheter, där bemannad rymdfart endast har en framtid i två av dessa scenarion. Shipman har i de fyra fälten angett hur rymdfarten kommer att utvecklas, om vi utnyttjar de givna möjligheterna. Huruvida vi gör det kommer att avgöras av vår inställning till rymdfarten – närmare bestämt om det är drömmen eller ekonomin som blir drivkraften.

Mellan drömmarna och vetenskapen står affärsmännen, som enbart är ute efter möjligheten att tjäna pengar på rymdindustrin – och det kan mycket väl vara deras ekonomiska kalkyler som till sist sänder ut människor på resa i solsystemet. Det kan ske om de kommer fram till att det är både lättare och billigare att bygga upp en rymdindustri med mänsklig arbetskraft i stället för en industri baserad på robotar.

Ännu vet vi inte om vi överhuvudtaget kan leva i rymden, och om något av värde kan produceras därute. På lång sikt kommer vi kanske att vara glada för att det bor människor på andra klot. Det är så mycket som kan ske med jorden, allt från kollision med domedagsasteroider till galopperande förorening eller stora klimatförändringar. Kolonier i rymden kan inte rädda dem som blir kvar på jorden men kanske några av oss och därmed säkra att vår kunskap och teknik överlever, tills förhållandena åter blir gynnsamma på jorden.

Läs också:

Rymdresor

Så gynnar rymdfart klimatet

3 minuter
Rymdresor

Vår koloni i rymden firar jämnt: Har varit bebodd av människor i 20 år

25 minuter
ISS

Fråga oss: Astronauter dricker urin i rymden

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj