Shutterstock
Astronaut i rymden med tv

Guide: Fira den perfekta månkvällen med vännerna

Nasa inleder snart de länge väntade Artemisuppdragen till månen – och senare Mars. Här guidar vi dig till var du kan se uppskjutningen och vilka filmer du ska se som uppvärmning.

I augusti skjuter Nasa sent omsider i väg sin nya raket Space Launch System (SLS) mot månen.

Det är det första uppdraget i det stora Artemisprogrammet, som enligt planen ska föra tillbaka människor till vår närmaste granne i rymden för första gången på 50 år.

Och även om varken du eller någon annan ska följa med ombord i Orionkapseln, så kan ändå vara med i tanken när SLS-raketen blåser ut eld över uppskjutningsrampen i Florida. Här tipsar vi dig om vad ni kan se medan ni väntar på ingenjörerna i Florida.

Innan ni sätter er till rätta ska det naturligtvis vara moonshine i drinkglasen och rikligt med citronmåne på menyn. Och så lyfter det nog stämningen – kanske ändå till månen – om Pink Floyds legendariska album "The Dark Side of the Moon" snurrar på stereon.

Se uppskjutningen i direktsändning

Nasa skickar i väg SLS från uppskjutningsramp 39B på Kennedy Space Center i Florida. Enligt planen ska uppskjutningen starta 29 augusti kl 14:33.

Du kan följa med direkt här.

Om du skulle vilja friska upp dina kunskaper om planen för Artemis I-uppdraget kan du se Nasa förklara den här:

Och varför inte se om hur det gick när SLS-raketen presenterades i mars för första gången? Det kan du göra här:

Sci-fi klassiker under väntetiden

Liftarens guide till galaxen (2005)
En helt vanlig britt får lift med en rymdresande liftare, precis innan byråkratiska rymdvarelser spränger jorden i luften för att göra plats för ett intergalaktiskt trafikljus. En fantasifull, rolig och familjevänlig komedi. Se trailern här.

År 2001 - Ett rymdäventyr (1968)
Enligt flera filmexperter är detta inte bara den bästa sciencefictionfilmen någonsin, utan helt enkelt den bästa filmen. Följ med ombord på Discovery One, där ingen är att lita på, i denna klassiker med vackra bilder och filmhistorisk tyngd. Se trailern här.

Interstellar (2014)
Christopher Nolans snygga sciencefictionfilm, i vilken en grupp astronauter med Matthew McConaughey i spetsen reser igenom ett maskhål på jakt efter en ny planet till mänskligheten. Filmen är nästan värd att se enbart för det utmärkta soundtracket av Hans Zimmer. Se trailern här.

Astronaut i röd dräkt från "År 2001 - Ett rymdäventyr"

Stillbild från filmen "År 2001 - Ett rymdäventyr", regisserad av Stanley Kubrick. Många kritiker kallar denna film från 1968 den bästa filmen någonsin.

© bswise_/Flickr

Dokumentärer utbildar dig i rymdfärder

Apollo 11 (2019)
Den första månlandningen som satte människor på månen levandegörs i den här dokumentären. Neil Armstrong, Buzz Aldrin och resten av besättningen på Apollo 11 tar med dig ombord på den ikoniska rymdfärden med hjälp av restaurerade arkivbilder, varav många aldrig tidigare har offentliggjorts. Se trailern här.

Fight for Space (2016)
Med vackra bilder och historiska anekdoter förklarar vetenskapsmän, som bland andra Neil DeGrasse Tyson, varför mänskligheten är tvungen att återvända till månen. Se trailern här.

The Mars Generation (2017)
I Netflix-dokumentären kan du följa med till Space Camp, där en grupp ambitiösa tonåringar förbereder sig för att kolonisera Mars någon gång i framtiden. Se trailern här.