Det är inte ofarligt att resa i rymden. Förutom alla de yttre farorna måste astronauterna också hålla sig fysiskt friska i tyngdlöst tillstånd och en av de största utmaningarna är benskörhet.
Tidigare studier har visat att astronauter förlorar en till två procent av sin benmassa för varje månad de tillbringar i rymden. Tillståndet kallas osteopeni, vilket är en lätt urkalkning av skelettet som i värsta fall kan leda till benskörhet.
Både fysisk belastning och kroppsvikt bidrar till att bilda nya benceller. I tyngdlöst tillstånd, där det inte finns någon stor motvikt, förlorar skelettet snart mineraler och kalcium.
Astronauter vistas vanligtvis inte i rymden i mer än sex månader, men det amerikanska rymdorganet Nasa väntar sig att deras planerade resa till Mars på 2030-talet kommer att ta tio månader. Därefter ska astronauterna bo på Mars i ett år innan de påbörjar returresan till jorden.
Och då kommer intensiv träning samt D-vitamin- och kalciumtillskott inte att räcka för att förhindra massiv benförlust under mikrogravitationens inverkan.
Det finns redan läkemedel som avhjälper benförlust med hjälp av bisköldkörtelhormon, även kallat parathormon eller paratyreoideahormon och förkortas PTH. Hormonet stimulerar benbildningen i kroppen och hjälper till att återupprätta benmassan.
Problemet med läkemedlet är att det ska injiceras dagligen och att det är mycket opraktiskt att ta med i stora mängder på rymdexpeditioner. Dessutom kan flera års strålning från rymden försvaga läkemedlets effekt.
Hormon överförs till sallat med hjälp av bakterier
Nu har en forskargrupp från University of California i USA utvecklat en metod för att bemöta problemet med tillförsel av det benstimulerande hormonet PTH. De har helt enkelt skapar genmodifierad romansallat, som självt producerar hormonet.