NASA
Tre astronauter griber en satellit i vægtløs tilstand, normalt vejer den 4 tons.

Felsteg kan innebära katastrof för astronauter

14 skikt skyddar astronauternas kroppar från temperaturväxlingar på 200 grader och intensiv strålning. Rymdpromenaden är den mest krävande arbetsuppgiften på rymdstationen, där även ett mikroskopiskt hål i handsken kräver omedelbar evakuering.

Häng med på en livsfarlig färd ut i rymden - Följ astronauternas resa från rymdstationen till samarbetet med att lyfta tillbaka en satellit på 4 215 kilo på rätt köl:

Påklädningen

Innan astronauterna lämnar rymdstationen måste de få hjälp med att komma i rymddräkten. Dräkten är individuellt anpassad och tar även hänsyn till att ryggraden förlängs med flera centimeter i rymden på grund av att det inte finns någon gravitation.

NASA

Slussen

En timme innan rymdpromenaden svävar astronauten i den trånga luftslussen. Trycket sänks från 0,7 bar till 0,35 bar, och astronauten kontrollerar att dräkten är tät.

Därefter pressas resten av luften i utrymmet ut genom en ventil – och vakuum uppnås.

NASA

Utgången

Den yttersta luckan är öppen under hela rymdpromenaden så att astronauterna snabbt ska kunna evakueras. Det blev bland annat nödvändigt 2013 då den italienske astronauten Luca Parmitano fick vatten i hjälmen på grund av problem med sin dräkt.

NASA

Kroppspansar

Rymddräkten består av totalt 14 lager material. Närmast huden finns ett vätskeabsorberande tygskikt omgivet av flera lager med små, insydda rör. Under det ansträngande arbetet pumpas kallt vatten runt i rören för att hålla nere kroppstemperaturen.

NASA

Livlinan

När astronauterna väl är ute ur luftslussen kopplar de fast sig i stationen med en med hjälp av en vajer från en infällbar spole i rymddräkten. Om vajern skulle råka gå sönder har astronauterna en ryggsäck med små gastuber som kan knuffa dem tillbaka till rymdstationen.

NASA

Pistolen

En så kallad pistol grip tool används exempelvis när nya paneler ska monteras på rymdstationen. Verktyget har en digital skärm där astronauten kan se och ställa in skruvkraften mycket exakt. Skruvmaskinen är det verktyg som används mest på ISS.

NASA

Handskarna

Handskarna är den mest utsatta delen av rymddräkten. Därför kontrolleras handskarna löpande under en rymdvandring. Ett mindre hål, som det på bilden, gjorde att kontrollcentret år 2007 krävde att astronauten Rick Mastracchio skulle återvända från en rymdpromenad.

NASA

Problemlösarna

Under en rymdpromenad 2017 tappade en astronaut ett temperaturisolerande skydd som skulle installeras på en av rymdstationens moduler. Ingenjörerna i kontrollcentret tog fram en lösning genom att titta på vilken utrustning astronauterna på rymdstationen hade tillgång till.

NASA

Samarbetet

När en kommunikationssatellit på villovägar skulle styras rätt fick tre astronauter i uppgift att hålla fast den 4 215 kilo tunga satelliten – med hjälp av händerna. Satelliter i kretslopp befinner sig i fritt fall runt jorden och väger därför ingenting.

NASA