Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Exploderar en astronaut utan sin rymddräkt?

Hur skulle det teoretiskt sett gå för en astronaut utan rymddräkt i rymden? Skulle han svälla upp som en ballong och explodera?

Shutterstock

En astronaut skulle svälla upp och spricka utan sin dräkt

En människa som utsätts för förhållandena i tomma rymden kommer inte att kunna överleva mer än några sekunder, men han eller hon skulle knappast explodera. Istället kommer vederbörande att svälla upp märkbart samtidigt som inälvor och organ kommer att pressas ut ur kroppsöppningar och ur sår eller sprickor i huden.

Orsaken är naturligtvis att det i tomma rymden inte finns något tryck. Vår kropp är anpassad till livet i en atmosfärs tryck, som det är vid havsytan på jorden, medan det i yttre rymden är noll atmosfärers tryck. Så det är nog ganska nära sanningen, när erfarna astronauter pratar om yttre rymden som en av de mest människoovänliga miljöer man kan tänka sig.

En djuphavsfisk och en astronaut delar yrkesrisk

Man behöver dock inte åka på rymdfärd för att uppleva de här fenomenen. Djuphavsfiskar som fastnar i trålar exploderar ofta, när de kommer upp till ytan. Vanligtvis lever de under flera hundra atmosfärers tryck och de måste ha ett stort inre mottryck för att kunna överleva. När de plötsligt befinner sig vid havsytan kan de explodera.

180 kg astronautdräkt skyddar mot svälldöden

NASA:s rymdpromenaddräkt "EMU" väger 180 kg och ger astronauterna åtta timmars säker vistelse i tomma rymden. Den tar dock en timme att ta på sig.

Läs om alla detaljer i astronauternas olika rymddräkter i vår artikel:

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj