Shutterstock

De fem värsta rymdkatastroferna

Exploderande rymdfärjor, felaktiga säkerhetsanordningar och tekniska brister. De många uppskjutningarna av människor till rymden har krävt sina offer. Vi har sammanställt en lista över några av de värsta katastroferna.

5. Soyuz 1

Kosmonauten Vladimir Komarov blev den första rymdresenären som miste livet. Den 23 april 1967 inleddes hans omlopp runt jorden, men snart dök det upp problem.

Väl i omloppsbanan visade det sig att en solpanel, som skulle bidra med hälften av den nödvändiga elektriciteten ombord, inte veks ut som den skulle. Komarov slog och sparkade på sidan av skrovet för att hjälpa det på väg, men utan framgång.

På jorden beslöt kommandocentralen att skicka upp Soyuz 2 med tre kosmonauter för att hjälpa honom, men vädret tillät inte en uppskjutning.

Komarov bestämde sig för att återvända med den lilla ström han hade. I jordens atmosfär utlöste han fallskärmen som skulle retardera hans nedfärd, men skärmen fungerade inte. Han utlöste reservskärmen, men den vecklade in sig i den felaktiga huvudskärmen och veks aldrig ut.

Svärande kunde kommandocentralen höra Komarov störta mot sitt slut.

4. Soyuz 11

I drygt tre veckor hade kosmonauterna Georgij Dobrovolskij, Viktor Patsajev och Vladislav Volkov varit ombord på den ryska rymdstationen Saljut 1. Den 30 juni 1971 var det dags att återvända till deras rymdfarkost Soyuz 11.

Landningen gick enligt planen, men när räddningsmanskap nådde fram till farkosten och öppnade det var samtliga tre kosmonauter döda. De hade mörkblå fläckar på huden och det droppade blod från deras näsor och öron.

Utredningen visade att en luftventil hade gått sönder. Allt syre ombord sögs ut i rymden och kosmonauterna blev de första – och hittills enda – människorna som utsatts för rymdens vakuum.

De tre ryssarna dog på 168 kilometers höjd, vilket gör dem till de enda människorna som har omkommit i rymden.

3. Soyuz 18a

Det ryska uppdraget krävde inga dödsoffer, men historien är som hämtad ur en Hollywoodfilm.

Den 5 april 1975 satte kosmonauterna Vasilij Lazarev och Oleg Makarov kurs mot rymden, men mindre än fem minuter efter uppskjutningen började farkosten att dala med våldsam hastighet.

Kosmonauterna utsattes för 21,3 g, men klarade ändå att hålla sig vakna och utlösa fallskärmen som var avsedd för landningen. Den veks ut och de gjorde en mjuk landning. Men deras bekymmer tog inte slut där.

Olyckligtvis hade de landat på en bergssida och kapseln började glida mot ett fall på mer än 150 meter – och en säker död. Men i sista ögonblicket skedde ett mirakel: Den utvikta fallskärmen fastnade i ett träd och stoppade deras kurs mot döden precis vid bergets kant.

2. Columbia

I två veckor hade de sju astronauterna ombord på rymdfärjan Columbia varit i omlopp runt jorden och den 1 februari 2003 blev det dags att återvända hem.

Men så långt kom astronauterna aldrig: 16 minuter före väntad ankomst pulvriserades rymdfärjan på vägen genom jordens atmosfär. Astronauterna dog ögonblickligen och de 85?000 vrakdelarna har sedan upphittats i västra Texas.

Olyckan berodde på en bit isoleringsskum, som hade slitits loss under uppskjutningen och skadat en värmesköld. Oskyddad mot värmen söndersmulades rymdfärjan inför rullande kameror.

1. Challenger

73 sekunder efter uppskjutningen exploderade Challenger-rymdfärjan i ett gigantiskt eldklot. Ombord fanns sju astronauter som alla omkom – men inte på grund av explosionen.

Orsaken till den våldsamma explosionen den 28 januari 1986 var att en gummipackning – en så kallad O-ring – inte höll tätt. Det gjorde att elden från bärraketerna nådde i bränsletanken, som exploderade.

Knappt en och en halv månad efter olyckan hittades besättningsmodulen i havet på 30 meters djup. Liken efter astronauterna var fortfarande fastspända i sina säten, men rättsmedicinska undersökningar visade att de inte dog omedelbart.

De överlevde explosionen, men utsattes därefter för ett våldsamt tryckfall, som sannolikt blev deras död, innan de träffade havsytan med en dödlig kraft på 200 g.