Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

BLOGG: Nu får rymdturismen vingar

Nu tävlar flera miljardärer om att erbjuda turister en skymt av jordens krökning framför universums kolsvarta fondvägg. Illustrerad Vetenskap håller dig ajour med de reguljära rymdresor som ska göra månen till en destination.

Blue Origin

Hittills har 600 personer besökt rymden, men den siffran kommer sannolikt att explodera under kommande år, när en tripp ut i rymden blir lika lättillgänglig som en vanlig flygbiljett.

Ett antal ambitiösa rymdturistprojekt är snart redo att erbjuda suborbitala trippar, som korsar den magiska gränsen till rymden 100 kilometer över havsytan.

Tre projekt finansierade av miljardärer står snart redo för uppskjutning – för dem som har råd.

 • Richard Bransons Virgin Galactic erbjuder resor med rymdflygplan redan under sommaren 2021.
 • Jeff Bezos Blue Origin skjuter upp den första raketen med turister ombord i juli 2021.
 • Elon Musks SpaceX ska med Axiom Space och Nasa transportera turister till den Internationella rymdstationen ISS och på sikt även runda månen.

Senaste nytt om kapplöpningen om rymdturismen

Jeff Bezos fullbordar framgångsrik tripp till rymden

Allt gick enligt planen när Blue Origin genomförde företagets bemannade flygning ut ur jordens atmosfär.

Klockan 15.00 svensk tid lyfte raketen New Shepard. Tio minuter senare landade Jeff Bezos och hans tre reskamrater igen efter att ha hängt tyngdlösa i rymden under ett par minuter.

När rymdfarkosten sköt i väg med mer än tre gånger ljudets hastighet hördes jubelrop från de rekordsättande passagerarna.

Raketen landade utan problem med hjälp av sina speciella bärraketer omkring sju minuter efter avfärd, medan passagerarkapseln landade tre minuter senare efter att ha korsat Karmanlinjen 100 kilometer över havsytan.

Bilder från Blue Origins första bemannade flygning

Blue Origin skickar rekordbesättning till rymden

Världshistoriens rikaste man, Amazon-grundaren Jeff Bezos, är med ombord på rymdraketen New Shepard när hans rymdföretag Blue Origin genomför sin första passagerarflygning den 20 juli.

FÖLJ MED i uppskjutningen här:

Raketen ska enligt planen lyfta klockan 15.00 svensk tid, medan upptakten börjar 13.30.

New Shepard-raketen, uppkallad efter den förste amerikanske astronauten i rymden, Alan B. Shepard, kan ha upp till sex passagerare ombord på den elva minuter långa resan ut ur jordens atmosfär.

På resans höjdpunkt kommer passagerarna att uppleva ett par minuters tyngdlöshet och en utsikt mot vår blåa planet, innan de landar igen med hjälp av passagerarkapselns fallskärm.

De här flyger med Jeff Bezos på Blue Origin.

Passagerarlistan på Blue Origins första flygning kan sätta flera rekord.

 • Mark Bezos

  Mark Bezos är bror till Amazons grundare Jeff Bezos, som även äger Blue Origin.

 • Wally Funk

  82-årige Wally Funk blir den äldsta människan i rymden någonsin, medan 18-årige Daemen blir den yngste.

  Funk är en erfaren pilot, som 1961 deltog i ett privat projekt som testade om kvinnor kunde klara av Nasas astronaututbildning.

  Då var den 21-årige Wally Funk en av tretton kvinnor som bestod proven, och hon klarade till och med en del tester bättre än den berömde astronauten John Glenn.

  Hon har dock aldrig uppfyllt sin dröm om att resa ut i rymden, men det ska det alltså bli ändring på den 20 juli, om allt går enligt planen.

 • Oliver Daemen

  Den nederländske rikemanssonen Oliver Daemen har kommit med tack vare ett återbud i sista stund.

  Fjärde och sista platsen bjöds ut på auktion, där den såldes för cirka 243 miljoner kronor till en anonym vinnare. Personen med det astronomiska budet har dock bokat om sin biljett till en senare avgång, eftersom vederbörande inte hade någon lucka i sitt späckade schema.

  På så sätt hamnade biljetten hos Oliver Daemens pappa, investeraren Joes Daemen, som genast skänkte den till sin son. Oliver studerar fysik och har varit intresserad av rymdresor i hela sitt liv.

Bezos eller Branson: Vem har den största raketen?

De två rymdentusiastiska multimiljardärerna deltar i var sin jungfruresa med bara två veckors mellanrum – om Jeff Bezos Blue Origin-flygning fullföljer planen att lyfta den 20 juli, vill säga.

Richard Branson befann sig ombord på rymdflygplanet VSS Unity, som utan problem tog sig ut i rymden den 11 juli.

Miljardärklubben bakom den privata rymdkapplöpningen har olika mål för sina högtflygande affärer. Bezos önskan är att i slutändan kolonisera rymden, så att mänskligheten har en nödplan om jorden blir obeboelig. Richard Branson, den brittiske miljardären bakom Virgin Galactic, är mer intresserad av att sprida rymdturismen till fler människor.

Här är skillnaderna mellan de två rymdresorna:

Video: Se bilderna från jungfruresan i rymden

Söndagen den 11 juli flögh miljardären Richard Branson ut till kanten av rymden. Det var den första kommersiella flygningen i rymden och under 2022 ska företaget Virgin Galactics, som Branson äger, transportera människor människor ut mot stjärnorna.

Video: Se bilder från flygturen här – Sätt på ljudet!

Rubrik: Direkt: Följ första kommersiella rymdflygresan

År 2001 blev Dennis Tito den förste rymdturisten, när han färdades med den ryska Soyuz-farkosten och bodde på den Internationella rymdstationen i åtta dagar. Sedan dess har flera företag jagat drömmen om kommersiella rymdflygningar. Och nu har de blivit verklighet.

Virgin Galactic har nämligen fått grönt ljus att transportera turister till rymden. Detta blir nu aktuellt efter att flera inledande testflygningar har genomförts framgångsrikt.

Miljardären och grundaren till Virgin Galactic, Richard Branson, deltar själv som försökskanin för att testa ”gästresan”.

Testflygningen äger rum söndagen den 11 juli. Och du kan följa med i direktsändningen här:

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj