Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

BLOGG: Nu får rymdturismen vingar

Nu tävlar flera miljardärer om att erbjuda turister en skymt av jordens krökning framför universums kolsvarta fondvägg. Illustrerad Vetenskap håller dig ajour med de reguljära rymdresor som ska göra månen till en destination.

Blue Origin

Hittills har 600 personer besökt rymden, men den siffran kommer sannolikt att explodera under kommande år, när en tripp ut i rymden blir lika lättillgänglig som en vanlig flygbiljett.

Ett antal ambitiösa rymdturistprojekt är snart redo att erbjuda suborbitala trippar, som korsar den magiska gränsen till rymden 100 kilometer över havsytan.

Tre projekt finansierade av miljardärer står snart redo för uppskjutning – för dem som har råd.

 • Richard Bransons Virgin Galactic erbjuder resor med rymdflygplan redan under sommaren 2021.
 • Jeff Bezos Blue Origin skjuter upp den första raketen med turister ombord i juli 2021.
 • Elon Musks SpaceX ska med Axiom Space och Nasa transportera turister till den Internationella rymdstationen ISS och på sikt även runda månen.

Senaste nytt om kapplöpningen om rymdturismen

Astronauter framför Falcon 9 raket

Besättningen på Inspiration4. Från vänster: Sian Proctor, Hayley Arceneaux, Jared Isaacman och Chris Sembroski.

© Inspiration4 / John Kraus

SpaceX skickar de första civila personerna i omloppsbana

Det slås många rekord för rymdresor nu när miljardärerna har gett sig in i den nya rymdkapplöpningen.

Den 15 september var det dags för ännu ett– då skickade nämligen SpaceX
de första civila personerna i omloppsbana runt jorden.

Klockan 02.02 svensk tid lyfte den 70 meter höga Falcon 9-raketen från uppskjutningsplatsen i Florida utan problem. De fyra civila amatörastronauterna reser i en kabinkapsel av typen Crew Dragon vid namn Resilience.

Enligt planen kommer kapseln att kretsa runt jorden på en höjd av 575 kilometer i ungefär tre dagar. Besättningen kan dock stanna kvar i rymden i upp till en vecka om det skulle uppstå problem.

Resiliencekapseln har ett speciellt panoramafönster vilket gör att de fyra rymdresenärerna har möjlighet att se hela 15 soluppgångar och solnedgångar per dygn.

Uppdraget, som har fått namnet Inspiration4, ska samla in pengar till cancerforskning vid barnsjukhuset St. Jude’s och det är miljardären Jared Isaacman som ligger bakom. Han betalar för resan och har bland annat auktionerat ut övriga platser.

Förutom Isaacman består besättningen av:

 • Hayley Arceneaux – en canceröverlevande som nu arbetar på St. Jude’s. 29-åringen innehar nu rekordet som den yngste amerikanen i rymden.
 • Chris Sembroski – deltog i en utlottning för bidragsgivare till St. Jude’s.
 • Sian Proctor – professor i geologi som fick sin biljett genom att vinna en välgörenhetstävling där hon sålde sina dikter och konstverk på nätet.

De fyra amatörerna behöver inte styra själva – istället är det datorer ombord på farkosten och SpaceX-personal på jorden som kontrollerar resan.

Lanseringen var även lyckad för Elon Musks SpaceX ur ett annat perspektiv. Uppskjutningsraketen Falcon 9 landade nämligen utan större skador på en av företagets landningsdrönare och kan därmed återanvändas i nya rymduppdrag.

SpaceX har nu lyckats styra sina raketer i säkerhet tillbaka till jorden hela 92 gånger – den aktuella raketen har redan gjort tre resor ut i rymden och tillbaka hem igen.

Se videon här

I april 2021 vann SpaceX ett kontrakt med Nasa för att transportera astronauter till och från månen.

Men det kontraktet har tillfälligt avbrutits, meddelar Nasa. Detta då Amazons grundare Jeff Bezos har stämt Nasa för oegentligheter i samband med kontraktet.

Nasa har sedan tidigare valt två leverantörer till sina rymdstationer. Därför förväntades Nasa också den här gången välja ut två av de totalt tre sökande, som var SpaceX, Dynetics och Blue Origin.

Men eftersom amerikanska kongressen endast tilldelade Nasa 850 miljoner dollar istället de tre miljarder dollar som begärdes valde Nasa endast en anbudsvinnare. Och då föll valet på SpaceX, som var billigast.

Jeff Bezos Blue Origin och Dynetics protesterade, men protesten avslogs och det är därför Jeff Bezos har stämt Nasa.

Värdet på kontraktet är totalt 2,9 miljarder dollar, och eftersom arbetet nu försenas innebär det troligen att månlandningarna, som skulle ha ägt rum 2024, kommer att skjutas upp.

Rättegången eldar på maktkampen mellan Jeff Bezos och Elon Musk. De två mångmiljardärerna kämpar hårt med sina företag Blue Origin och SpaceX för att komma ut i rymden.

Jeff Bezos framför Blue Origin-raket
© Blue Origin

Bezos klagar i öppet brev till Nasa

År 2024 ska astronauter sätta fötterna på månen – åtminstone om Nasas Artemisprojekt går som tänkt.

Rymdorganisationen bjöd ut kontraktet för design och bygge av månlandaren, som ska frakta astronauterna till månen och tillbaka till rymdfarkosten Orion, som sedan flyger tillbaka dem till jorden igen.

Teslamiljardären Elon Musks företag, SpaceX, vann till slut kontraktet – framför näsan på Jeff Bezos Blue Origin och ett tredje alternativ från företaget Dynetics.

Detta har fått världens rikaste man att ilskna till – trots att han precis har återvänt till jorden efter Origins första bemannade turistflygning till rymden.

Jeff Bezos beklagar sig i ett öppet brev till Nasa över att valet föll på den 50 meter höga och relativt komplexa raketen från SpaceX, samt att bara ett förslag accepterades i stället för två, som har varit brukligt för att undvika att projektet överskrider både budget och deadline.

Och tidigare erfarenheter ser ut att stöda kritiken från den upprörde miljardären. I samband med den senaste uppskjutningen av astronauter till den Internationella rymdstationen ISS köpte Nasa in förslag från både SpaceX och Boeing, vilket visade sig vara ett klokt beslut.

Nasa köpte in förslag från både SpaceX och Boeing i samband med den senaste uppskjutningen av astronauter till den Internationella rymdstationen, ISS, vilket visade sig vara ett klokt beslut

Boeing har nämligen inte lyckats flyga ut i rymden med sin Starliner-farkost, medan SpaceX redan sommaren 2020 skickade upp människor till rymdstationen med rymdfarkosten Dragon.

Men Nasa återupptog alltså inte denna inköpspolicy i samband med Artemisprojektet. I stället har de valt Elon Musks förslag, som enligt Bezos kräver onödigt mycket utrustning för att skicka upp astronauterna till månen.

Anledningen till Nasas ensidiga val hänger ihop med Kongressens anslagna bidrag och SpaceX-förslaget var också billigast – trots de höga ambitionerna – med en prislapp på 2,9 miljarder dollar.

Pengar har Jeff Bezos däremot rikligt av och som ett sista trumfkort i sitt klagobrev erbjuder han sig att betala två miljarder dollar ur egen ficka för att finansiera större delen av Blue Origins projekt, om Nasa accepterar förslaget.

Jeff Bezos fullbordar framgångsrik tripp till rymden

Allt gick enligt planen när Blue Origin genomförde företagets bemannade flygning ut ur jordens atmosfär.

Klockan 15.00 svensk tid lyfte raketen New Shepard. Tio minuter senare landade Jeff Bezos och hans tre reskamrater igen efter att ha hängt tyngdlösa i rymden under ett par minuter.

När rymdfarkosten sköt i väg med mer än tre gånger ljudets hastighet hördes jubelrop från de rekordsättande passagerarna.

Raketen landade utan problem med hjälp av sina speciella bärraketer omkring sju minuter efter avfärd, medan passagerarkapseln landade tre minuter senare efter att ha korsat Karmanlinjen 100 kilometer över havsytan.

Bilder från Blue Origins första bemannade flygning

Blue Origin skickar rekordbesättning till rymden

Världshistoriens rikaste man, Amazon-grundaren Jeff Bezos, är med ombord på rymdraketen New Shepard när hans rymdföretag Blue Origin genomför sin första passagerarflygning den 20 juli.

FÖLJ MED i uppskjutningen här:

Raketen ska enligt planen lyfta klockan 15.00 svensk tid, medan upptakten börjar 13.30.

New Shepard-raketen, uppkallad efter den förste amerikanske astronauten i rymden, Alan B. Shepard, kan ha upp till sex passagerare ombord på den elva minuter långa resan ut ur jordens atmosfär.

På resans höjdpunkt kommer passagerarna att uppleva ett par minuters tyngdlöshet och en utsikt mot vår blåa planet, innan de landar igen med hjälp av passagerarkapselns fallskärm.

De här flyger med Jeff Bezos på Blue Origin.

Passagerarlistan på Blue Origins första flygning kan sätta flera rekord.

 • Mark Bezos

  Mark Bezos är bror till Amazons grundare Jeff Bezos, som även äger Blue Origin.

 • Wally Funk

  82-årige Wally Funk blir den äldsta människan i rymden någonsin, medan 18-årige Daemen blir den yngste.

  Funk är en erfaren pilot, som 1961 deltog i ett privat projekt som testade om kvinnor kunde klara av Nasas astronaututbildning.

  Då var den 21-årige Wally Funk en av tretton kvinnor som bestod proven, och hon klarade till och med en del tester bättre än den berömde astronauten John Glenn.

  Hon har dock aldrig uppfyllt sin dröm om att resa ut i rymden, men det ska det alltså bli ändring på den 20 juli, om allt går enligt planen.

 • Oliver Daemen

  Den nederländske rikemanssonen Oliver Daemen har kommit med tack vare ett återbud i sista stund.

  Fjärde och sista platsen bjöds ut på auktion, där den såldes för cirka 243 miljoner kronor till en anonym vinnare. Personen med det astronomiska budet har dock bokat om sin biljett till en senare avgång, eftersom vederbörande inte hade någon lucka i sitt späckade schema.

  På så sätt hamnade biljetten hos Oliver Daemens pappa, investeraren Joes Daemen, som genast skänkte den till sin son. Oliver studerar fysik och har varit intresserad av rymdresor i hela sitt liv.

Bezos eller Branson: Vem har den största raketen?

De två rymdentusiastiska multimiljardärerna deltar i var sin jungfruresa med bara två veckors mellanrum – om Jeff Bezos Blue Origin-flygning fullföljer planen att lyfta den 20 juli, vill säga.

Richard Branson befann sig ombord på rymdflygplanet VSS Unity, som utan problem tog sig ut i rymden den 11 juli.

Miljardärklubben bakom den privata rymdkapplöpningen har olika mål för sina högtflygande affärer. Bezos önskan är att i slutändan kolonisera rymden, så att mänskligheten har en nödplan om jorden blir obeboelig. Richard Branson, den brittiske miljardären bakom Virgin Galactic, är mer intresserad av att sprida rymdturismen till fler människor.

Här är skillnaderna mellan de två rymdresorna:

Video: Se bilderna från jungfruresan i rymden

Söndagen den 11 juli flögh miljardären Richard Branson ut till kanten av rymden. Det var den första kommersiella flygningen i rymden och under 2022 ska företaget Virgin Galactics, som Branson äger, transportera människor människor ut mot stjärnorna.

Video: Se bilder från flygturen här – Sätt på ljudet!

Rubrik: Direkt: Följ första kommersiella rymdflygresan

År 2001 blev Dennis Tito den förste rymdturisten, när han färdades med den ryska Soyuz-farkosten och bodde på den Internationella rymdstationen i åtta dagar. Sedan dess har flera företag jagat drömmen om kommersiella rymdflygningar. Och nu har de blivit verklighet.

Virgin Galactic har nämligen fått grönt ljus att transportera turister till rymden. Detta blir nu aktuellt efter att flera inledande testflygningar har genomförts framgångsrikt.

Miljardären och grundaren till Virgin Galactic, Richard Branson, deltar själv som försökskanin för att testa ”gästresan”.

Testflygningen äger rum söndagen den 11 juli. Och du kan följa med i direktsändningen här:

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj