Baumgartners skrynkliga dräkt bröt ljudvallen

Den skrynkliga dräkt som Baumgartner hade på sig under sitt fria fall fick honom att passera ljudvallen betydligt tidigare än väntat.

© Red Bull

Felix Baumgartner var den förste som passerade ljudvallen i fritt fall när han 2012 kastade sig ut från en ballong på närmare 39 kilometers höjd.

Nu har forskare vid Münchens tekniska universitet räknat på hur han kunde uppnå så hög fallhastighet.

Baumgartners dräkt var en specialdesignad, tättslutande tryckdräkt, som dock inte var speciellt aerodynamiskt utformad. Dess yta var tvärtom skrynklig som på en vanlig overall.

Farten överraskade

Det är komplicerat att förutsäga vad som sker med luftströmmarna runt en fallande kropp när den närmar sig ljudets hastighet. Luften uppför sig annorlunda och det uppstår chock­vågor och turbulens som fungerar som en aerodynamisk bromskloss.

Forskarnas beräk­ningar visade dock – helt överraskande – att Baumgartners skrynkliga yta inte minskade hans hastighet. Tvärtom.

Ska inspirera flygplan

Medan bromsklosseffekten skulle fördubblas om en slät kropp föll på samma sätt, förblev effekten hos Baumgartner nästan oförändrad. De förvånade fysikerna tvingades erkänna att en yta med många små fördjupningar och bulor gör nytta om du vill flyga med ljudets hastighet eller ännu fortare.

Den ojämna ytan ligger troligen bakom att Baumgartner nådde ljudets hastighet mycket tidigare än väntat. Resultaten är relevanta till exempel för flygplanskonstruktörer som utformar framtidens passagerarflygplan som också ska komma upp i närheten av ljudets hastighet.