Australien får en egen rymdstyrelse

Australien har trots landets storlek inte tidigare varit medlem i klubben med länder som har en nationell rymdstyrelse. Men nu är det dags. Den australiska rymdstyrelsen ska skapa jobb, förbättra satellitkommunikationen och på längre sikt garantera landet en andel i universums resursrikedom.

I framtiden ska Australien transportera ut sina satelliter i rymden själva. Det har de tidigare behövt hjälp med.

Den globala rymdindustrin uppskattas ha en astronomisk ekonomi värd cirka 2 biljoner kronor.

Pengar som täcker många jobbtillfällen och finansierar enorma mängder teknisk utveckling, och dem vill Australien – det sista landet i OECD utöver Island utan ett nationellt rymdprogram – mycket gärna ta del av.

Därför upprättar australierna nu sin egen rymdstyrelse.

Inte Nasa "Down Under"

Vissa detaljer har nyligen offentliggjorts på den internationella rymdkongressen i australiska Adelaide. En egentlig handlingsplan och budget väntas dock först vara klar i mars 2018.

"Jag vill inte förringa det, men det blir inte Nasa", säger senator Simon Birmingham till australiska SBS News.

Entusiasmen är mer uttalad hos de australiska astrofysikerna:

"Vi kan göra stora saker. Vi kan bygga gruvor på asteroider och vi kan sätta människor på andra planeter", säger Dr Brad Tucker från Australian National University

Kanada skapade 24 300 jobb

En av styrelsens första uppdrag blir dock att skicka ut egna satelliter i omlopp runt jorden, så att australierna kan förbättra sin kommunikationsteknik.

Australien har länge köpt in sig hos Nasa, men nu ska pengarna, utvecklingen och inte minst alla tusentals jobb hämtas hem.

Kanada – med en befolkning som är en och en halv gånger så stor som Australiens – skapade till exempel 24 300 jobb när de fick sin rymdstyrelse 1990.