Äter astronauter likadan mat som vi?

Kaloribehovet är i stort sett detsamma i rymden som på jorden, men i rymden måste man tänka extra på näringsinnehållet. Det har till exempel visat sig att halten D-vitamin i kroppen minskar, då astronauter är skyddade mot solens ultravioletta strålar. Dessutom minskar antalet röda blodkroppar, då det behövs färre röda blodkroppar för att transportera runt syre i kroppen i tyngdlöst tillstånd. Järnet från de nedbrutna röda blodkropparna ansamlas då i blodet. Olika mineraler, till exempel kalcium, måste tillföras för att förebygga benskörhet.

Astronaut med diverse typer mad
© NASA

Kaloribehovet är i stort sett detsamma i rymden som på jorden, men i rymden måste man tänka extra på näringsinnehållet. Det har till exempel visat sig att halten D-vitamin i kroppen minskar, då astronauter är skyddade mot solens ultravioletta strålar. Dessutom minskar antalet röda blodkroppar, då det behövs färre röda blodkroppar för att transportera runt syre i kroppen i tyngdlöst tillstånd. Järnet från de nedbrutna röda blodkropparna ansamlas då i blodet. Olika mineraler, till exempel kalcium, måste tillföras för att förebygga benskörhet. Vad gäller det kulinariska har det hänt mycket sedan astronauterna fick mat på tub. I dag påminner maten om den som serveras på flygplan. Köttet strålbehandlas dock för att hålla sig färskt, då det saknas frysbox för livsmedel. Maten är vakuumförpackad, och viss mat skall värmas upp i en ugn och annan tillsättas vatten. En del livsmedel undviker man. Bröd är till exempel bannlyst, då det kan vara farligt att brödsmulor svävar runt. Av samma skäl finns salt och peppar bara i flytande form. Man äter tre måltider, och utbudet består av allt från spagetti och biff till dessert, frukt, kakor, nötter och choklad.