SpaceX
Rymdraket spyr ut eld och rök under uppskjutningen

Är Musks nya jätteraket bättre än Nasas?

Nasas Space Launch System blir den största rymdraketen någonsin när den enligt planen skjuts upp pi augusti. Men Elon Musks Starship, som också spelar en avgörande roll för Nasas Artemisuppdrag, hotar att stjäla rekordet inom kort.

Nasas nya Space Launch System (SLS) kommer att vara den kraftfullaste raketen någonsin när den flyger i väg på sin första månfärd i augusti.

Men Elon Musk och SpaceX kommer att ha tronföljaren klar innan SLS har skjutit upp.

SpaceX Starship är både större och kraftfullare, och raketen kan dessutom bli markant mycket billigare att skjuta upp om Elon Musk kan realisera sina storslagna löften.

SLS är kraftfullare än föregångarna

Nasas nya SLS-raket är drivkraften bakom Artemisuppdragen, som enligt planen ska flyga människor till månen igen 2025 – och så småningom vidare till Mars.

Raketen återanvänder också komponenter från Nasas tidigare rymdfärjor. När SLS spyr ut eld över uppskjutningsrampen under Artemis I-uppdraget i augusti är det fyra RS25-motorer från det pensionerade rymdfärjeprogrammet som skapar framdrivningen.

En jämförelse mellan rymdraketer

En jämförelse av historiens största rymdraketer. Saturn V var den sista som flög människor till månen, men både SLS och Starship ska enligt planen göra om den bedriften.

© Thorenn

De fyra motorerna ger SLS 15 procent större kraft än Saturn V, som hittills har haft rekordet som historiens kraftfullaste rymdraket.

SLS använder sig av det första steget, där en stor raket med de fyra motorerna får hjälp av två separata bärraketer med att skjuta upp rymdfärjan med besättning eller last ur jordens atmosfär på väg mot månen.

När SLS är färdigutvecklat för de senare Artemisuppdragen kommer raketen att kunna transportera ut 86 ton ur vår atmosfär, där den kommer att ligga i omlopp.

Starship har byggts med Mars som mål

Starship väntar fortfarande på tillstånd från amerikanska myndigheter innan raketen får dundra ut i rymden.

När det sker blir Elon Musks jätteraket både den högsta och den kraftfullaste någonsin. 33 Raptormotorer sitter i avfyrningssystemet Super Heavy, som kan skjuta ut omkring 150 ton ur jordens atmosfär.

Till skillnad från SLS flyger Starship inte direkt till månen. Den stora rymdfarkosten kratsar först runt jorden, tills den får mer bränsle från ett annat Starship. Sedan är rymdfärjan redo att fortsätta färden till månen, varpå samma procedur så småningom kan användas för flyga vidare till Mars.

Starships största fördel är att alla delar är formgivna med återanvändning i åtanke. Raketens första steg kan landa säkert på en plattform, där den grips av mekaniska armar. Själva rymdfärjan kan också manövreras till en säker landning.

Nasa har hyrt Starship för att ta hand om att hämta och föra astronauter till månen under Artemisuppdragen. Från och med Artemis III-expeditionen, då astronauter återigen ska landa på månen, är planen att SLS tar hand om att flyga upp besättningen till en liten rymdstation som kretsar runt månen. Där hämtar Starship dem, för dem till vår naturliga satellit, och flyger sedan tillbaka dem till basen igen.

På grund av Starships långa livslängd blir det också i genomsnitt billigare att skjuta upp rymdfarkosten. Kritiker har undrat varför Nasa fortfarande investerar flera miljarder dollar i sitt eget projekt, när Starship – åtminstone på pappret – gör SLS överflödigt inom en inte alltför avlägsen framtid.

Rymdraket på uppskjutningsramp
© NASA/Kim Shifflet

Space Launch System (SLS) i siffror

Höjd: 98 meter
Vikt: 2 750 ton
Motorer: 4 RS25-motorer och två bärraketer
Kraft: 4 309 ton
Lastkapacitet för omlopp runt jorden: 86 ton
Lastkapacitet till månen: 46 ton
Utvecklingskostnad: 23 miljarder dollar
Uppskjutningskostnad: Upp till 4,1 miljarder dollar
Återanvändbar: Nej
Färd till månen: Direkt

Rymdraket bredvid ramp
© SpaceX

Starship i siffror

Höjd: 120 meter
Vikt: 4 536 ton
Motorer: 33 Raptormotorer
Kraft: 7 711 ton
Lastkapacitet för omlopp runt jorden: 150 ton
Lastkapacitet till månen: Ej angivet
Utvecklingskostnad: 5 miljarder dollar
Uppskjutningskostnad: 2 miljarder dollar enligt Elon Musk
Återanvändbar: Ja, helt och hållet
Färd till månen: Lägger sig först i omlopp runt jorden där den tankas upp igen av ett annat Starship, sedan vidare till månen