De fyra motorerna ger SLS 15 procent större kraft än Saturn V, som hittills har haft rekordet som historiens kraftfullaste rymdraket.
SLS använder sig av det första steget, där en stor raket med de fyra motorerna får hjälp av två separata bärraketer med att skjuta upp rymdfärjan med besättning eller last ur jordens atmosfär på väg mot månen.
När SLS är färdigutvecklat för de senare Artemisuppdragen kommer raketen att kunna transportera ut 86 ton ur vår atmosfär, där den kommer att ligga i omlopp.
Starship har byggts med Mars som mål
Starship väntar fortfarande på tillstånd från amerikanska myndigheter innan raketen får dundra ut i rymden.
När det sker blir Elon Musks jätteraket både den högsta och den kraftfullaste någonsin. 33 Raptormotorer sitter i avfyrningssystemet Super Heavy, som kan skjuta ut omkring 150 ton ur jordens atmosfär.
Till skillnad från SLS flyger Starship inte direkt till månen. Den stora rymdfarkosten kratsar först runt jorden, tills den får mer bränsle från ett annat Starship. Sedan är rymdfärjan redo att fortsätta färden till månen, varpå samma procedur så småningom kan användas för flyga vidare till Mars.
Starships största fördel är att alla delar är formgivna med återanvändning i åtanke. Raketens första steg kan landa säkert på en plattform, där den grips av mekaniska armar. Själva rymdfärjan kan också manövreras till en säker landning.
Nasa har hyrt Starship för att ta hand om att hämta och föra astronauter till månen under Artemisuppdragen. Från och med Artemis III-expeditionen, då astronauter återigen ska landa på månen, är planen att SLS tar hand om att flyga upp besättningen till en liten rymdstation som kretsar runt månen. Där hämtar Starship dem, för dem till vår naturliga satellit, och flyger sedan tillbaka dem till basen igen.
På grund av Starships långa livslängd blir det också i genomsnitt billigare att skjuta upp rymdfarkosten. Kritiker har undrat varför Nasa fortfarande investerar flera miljarder dollar i sitt eget projekt, när Starship – åtminstone på pappret – gör SLS överflödigt inom en inte alltför avlägsen framtid.