Jurij Gargarin

50 år: Första bemannade rymdflygningen

Då Jurij Gagarin 1961 genomför världens första bemannande rymdflygning, är det inte bara en teknisk landvinning utan även den första kulmen i en över tio år lång rymdkapplöpning mellan Sovjetunionen och USA. Det är en kapplöpning som inte är planerad och som i hög grad tvingar parterna till riskabla uppdrag.

Det är den 12 april 1961. Vostokfarkosten med världens förste kosmonaut, Jurij Gagarin, förbereds för landning. Allt fungerar bra, och den blott 27-årige Gagarin njuter därför av färden. Efter en lång mörk flygning över Stilla havet flyger Vostok nu mot soluppgången över södra Atlanten. Gagarin ser horisonten lysa upp under det korta ögonblick det tar för solen att gå upp.

Vostok närmar sig därefter Angola på Afrikas västkust, och bromsraketerna tänds automatiskt, när farkosten är 8000 kilometer från landningsplatsen.

Gagarin vet att en lång och farlig färd mot marken väntar, då den klotformade kabinen kommer att omges av lågor, innan han till sist skall skjuta sig ut med katapultstolen och avsluta sin resa hängande under en fallskärm.

Hemresan blir dock ännu mer dramatisk än Gagarin trott.

Utanför syns röda eldsflammor

I början går det emellertid bra. Vostok tappar höjd och kommer ned i den täta atmosfären, men servicemodulen med bromsraketerna frigörs inte som beräknat från kabinen, och de är därför under nedfärden fortfarande förbundna med en kabel.

Då det ökande luftmotståndet får kabinen och servicemodulen att tumla runt varandra är situationen farlig.

Medan farkosten närmar sig Egypten, känner Gagarin av både rotationen och en kraftigt stigande temperatur.

Kabinen roterar runt modulen med allt högre hastighet. Efterhand som farkosten rör sig längre ned i atmosfären försvinner den svarta himlen och ersätts av skarpt solljus. Utanför syns röda eldsflammor, och rotationen är så kraftig att Gagarin nära nog förlorar medvetandet.

Lyckligtvis brinner kabeln till sist av, och farkosten fortsätter in över Medelhavet. Då han slutligen är inne över Sovjetunionen, skjuter han med katapultstolen ut sig på en höjd av sju kilometer och landar med fallskärm på ett fält, där han tas emot av en bondhustru och en liten flicka.

Världens första rymdresa har varit lyckad och är över efter en 108 minuter lång färd runt jorden.