5 saker du inte visste om naziraketer

Nazisterna var först med att bygga en rymdraket, men amerikanerna stal deras kunskaper när de importerade 88 tyska raketforskare för exakt 70 år sedan. Här är fem fakta du inte kände till om naziraketer och USA:s utnyttjande av nazisternas teknik.

Nazi raket topbild

1. Nazister byggde den första rymdraketen

Världens första rymdraket, Aggregat 4, avfyrades för första gången 1942. Här ser du raketen 1943. Foto: Creative Commons//Bundesarchiv.

Den 3 oktober 1942 lyfte den tyska raketen Aggregat 4 mot himlen. Raketen steg till en höjd på över 85 kilometer. Trots att raketen inte kom ända ut i rymden, som börjar vid cirka 100 kilometers höjd, kom Aggregat 4 nära och uppskjutningen markerar starten på rymdåldern. Aggregat 4 döptes 1944 om till V2 och var den första riktiga rymdraketen, som alla efterföljande raketer bygger på.

2 1 350 av nazisternas raketer träffade London

En V2-raket träffar Antwerpen i Belgien den 28 november 1944. Foto: NARA.

Under andra världskriget utrustades V2-raketen med ett ton sprängmedel i nosen och användes av Nazityskland till att bomba städer på upp till 175 kilometers avstånd. De första V2-raketerna avfyrades som vapen den 8 september 1944 mot Paris, London och Epping. Tre personer omkom i London. Under krigets sista år träffades London av cirka 1?500 V2-raketer som nazisterna avfyrade totalt 3?200 gånger. Enligt en BBC-dokumentär dog 9?000 civila och soldater i bombardemangen.

3. Naziraketer blev lägerfångars död

Lägerfångar tillverkade naziraketerna. Foto: Creative Commons//US Army.

Kostnaden för att tillverka Naziraketerna motsvarar cirka 350 miljarder kronor i dagens penningvärde. Det är 50 procent mer än Manhattanprojektet, som utvecklade atombomben. Totalt tillverkade tyskarna 6 048 V2-raketer. Varje raket kostade omkring 25 miljoner. De tillverkades under slavliknande förhållanden i koncentrationslägren. Omkring 12?000 tvångsarbetare och lägerfångar omkom troligtvis under tillverkningen av raketerna.

4. Upphovsmännen flyttar till USA

Amerikansk ritning över V2-raketens inre. Foto: US Army.

I desperation över tyskarnas framgång med V2-raketen under andra världskriget transporterade amerikanerna under namnet Operation Paperclip i all hemlighet 88 tyska raketforskare till USA. Forskarna anlände den 15 november 1945 och skulle ge USA en fördel i kalla kriget.

5. Naziraket säkrade månlandning

Wernher von Braun på sitt kontor på Marshal Space Flight Center. Foto: Nasa.

Bland de 88 tyska raketforskarna fanns naziraketens uppfinnare, Wernher von Braun. Han placerades i den amerikanska arméns raketutvecklingsdivision, som trots åtskilliga, dyra fiaskon uteslutande arbetade på missiler. Först när Sovjetunionen 1957 skickade upp Sputnik 1 med hjälp av en missil tog USA de första stegen mot att skicka ut människor i rymden.

Schimpansen Ham blev den första primaten i rymden 1961. Foto: Nasa.

År 1958 skickar Braun upp den första amerikanska satelliten, Explorer 1, med en raket från redstoneserien. Redstoneraketen var en direkt vidareutveckling av Nazitysklands V2-raket och samma rakettyp användes till USA:s första bemannade rymdfärd, Mercuryprogrammet, som under åren 1961–63 skickade ut sex man och en schimpans i rymden.

Buzz Aldrin på den första månlandningen 1969. Foto: Nasa.

Redan 1959 hade den före detta nazisten Wernher von Braun börjat utveckla Saturn-raketen som är Apollo-uppdragets lyftraket. Den största av Saturnraketerna, Saturn V, var 110,6 meter hög och är den största och mest kraftfulla raket som någonsin har byggts. Raketen transporterade 1969 de första människorna till månen. Av de totalt 32 saturnuppskjutningarna gick inte en enda förlorad. Men så var det ju också god, tysk kvalitet.