Pictorial Press Ltd/Alamy/Imageselect
Avatar figur

13 år senare: Vetenskapen står sig fortfarande på Pandora

Den mest inkomstbringande filmen någonsin, Avatar, får nu en uppföljare. Men håller vetenskapen i originalet så här 13 år efter premiären?

I Avatar har man ansträngt sig för att vara vetenskapligt hållbar – ända fram tills det att magin och poesin tar över.

Filmen utspelar sig på månen Pandora, som kretsar runt en fiktiv gasjätte i vårt grannsolsystem Alfa Centauri – 4,37 ljusår bort. Pandora är täckt av en tät djungel med ett rikt och annorlunda djur- och växtliv – samt dyrbara mineraler.

I början av filmen, när huvudpersonen, Jake Sully, anländer till Pandora, verkar hans rymdskepp vara vetenskapligt genomtänkt. Det skapar artificiell gravitationskraft med hjälp av rotation och kölfenor leder bort värmen från motorerna – en stor utmaning i verklighetens rymdfart.

Det här har börjat bra.

I verkligheten har vi ännu inte utvecklat tekniken för att reparera förstörda nervbanor, men vi närmar oss.

Jake Sully är förlamad från midjan och ned och kommer till Pandora för att arbeta som så kallad avatarpilot. Avatarerna är artificiellt odlade kopior av na’vier, de infödda rymdvarelserna.

Jake vill tjäna ihop pengar för att få sin ryggmärg reparerad, så att han kan gå igen.

I verkligheten har vi ännu inte utvecklat tekniken för att reparera förstörda nervbanor, men vi närmar oss. Forskare från Northwestern University har uppfunnit så kallade dansande molekyler, som kan häkta sig fast vid skadade neuroner och återupprätta signalvägarna.

När Jake Sully lämnar rymdfärjan, tar han på en mask som renar Pandoras giftiga luft.

Experter på liv på andra planeter är eniga om att människor sannolikt inte kan andas fritt på främmande klot, eftersom luften är giftig för oss i ren form.

VIDEO: Se trailern till Avatar 2: The Way of Water

Avatar 2 äger rum cirka ett årtionde efter händelserna i Avatar och följer den familj som huvudpersonerna, Jake Sully och Neytiri, har bildat under tiden.

Jake Sully styr sin avatar med hjälp av tankestyrning.

Den sortens teknik kallas "brain-machine interface", eftersom den hjälper människors hjärnor att kommunicera direkt med maskiner. I ett försök vid Stanford University från 2021 skrev en helt förlamad person på en dator bara genom tänka på orden. Forskarna tror att vi kan nå en teknisk nivå som den i Avatar om 50-60 år.

3 fullträffar

Generellt sett lägger Avatar sig mycket nära riktig vetenskap. Den visar forskare i arbete, plausibel teknik och vetenskapliga genombrott på ett spännande sätt.

Avatar træer
© Landmark Media/Alamy/Imageselect

1. Träd kommunicerar via "wood wide web"

I Avatar kommunicerar träden med varandra via ett underjordiskt nätverk. Forskning från bland annat Tyskland visar att träd faktiskt kommunicerar via ett underjordiskt nätverk av svamptrådar.

Avatar skuespiller
© Landmark Media/Alamy/Imageselect

2. Främmande växter är giftiga

Maskerna som används i Avatar skulle krävas även i verkligheten. Våra immunförsvar är nämligen inte förberedd på de ämnen och mikrober som finns i luften på främmande planeter.

Rygmarvsreparation i Avatar
© Landmark Media/Alamy/Imageselect

3. Ryggmärgsreparation närmar sig

Forskare är nära att kunna reparera nervbanorna i ryggraden och på så sätt återskapa förlamade personers förmåga att gå – precis som Avatars huvudperson, Jake Sully, hoppas på i filmen.

Jake Sully blir en del av en grupp forskare på Pandora, och deras metoder håller sig relativt nära hur vetenskapsmän inom området arbetar.

Motsatsen är det privata företag som uteslutande är på Pandora av en anledning: det fantastiska mineralet unobtainium. Mineralet fungerar som superledare i rumstemperatur, vilket filmens svävande berg ska visa.

Där slutar den vetenskapliga filmen och den magiska börjar. Att få superledare stora som berg att sväva skulle kräva ett magnetfält 10 000 gånger starkare än jordens – samt vara mycket ohälsosamt för livsformer.

Och magin fortsätter. De infödda na’vierna kan exempelvis kommunicera med och styra djurlivet på Pandora genom att koppla en hårfläta till både flygödlor och sexbenta hästar.

Däremot nämner vetenskapsmännen i filmen att träden kommunicerar med varandra via ett underjordiskt nätverk av nerver. Och det är precis så det fungerar på vår planet.

Forskare har på senare år upptäckt att träd kan kommunicera med varandra via underjordiska svampnätverk kallade mykorrhiza, som även har fått smeknamnet "wood wide web". Träden kan exempelvis varna varandra för skogsbränder och insektsangrepp.

I filmen används detta nätverk till att berätta om en hopkopplad natur, där det gudomliga trädet Eywah kan påverka alla levande varelser. Tanken påminner om den brittiske kemisten James Lovelocks Gaiahypotes, som ser jorden som en enda stor organism, en teori som efter några år i skuggan har fått medvind igen.

3 vetenskapliga missar

Även om Avatar försöker hålla sig på sannolikhetens sida, vad gäller kunskap och teknik, så finns det också element i filmen som är ren fantasi – en viktig ingrediens i alla bra sagor.

Svævende bjerge i Avatar
© Landmark Media/Alamy/Imageselect

1. Svävande berg är en omöjlighet

I filmen svävar berg på grund av det fiktiva mineralet unobtainiums förmåga som superledare. Men det skulle kräva ett magnetfält som var så kraftfullt, att det är fysiskt omöjligt.

Gående krigsrobot i Avatar
© Landmark Media/Alamy/Imageselect

2. Krigsrobotar fungerar inte ännu

I verkligheten arbetar inte militären med den typen av robotdräkter som soldaterna på Pandora använder. I stället styrs exempelvis drönare på avstånd via styrspakar.

Gennemsigtige skærme Avatar
© Landmark Media/Alamy/Imageselect

3. Genomskinliga skärmar har inte slagit igenom

Skärmar som man kan se igenom ser häftiga ut på film, men är opraktiska i verkligheten. Forskare arbetar på den typen av teknik, men det är svårt att se några fördelar.

Skyddet av naturen är det centrala temat i Avatar. Filmen verkar på det sättet fortfarande vara relevant, eftersom problemen med skövling i Amazonas och andra regnskogar bara har ökat under åren sedan dess premiär.

Totalt sett berättar Avatar en fantastisk historia och håller i allmänhet en mycket hög nivå av vetenskaplig sannolikhet – åtminstone tills bergen börjar sväva och Pandoras magiska själv skickar ut månens fauna i krig.