Nu finns en komplett karta över Mars tillgänglig

En fullständig fotografering av Mars yta visar detaljer av den röda planetens terräng. Kartan är sammansatt av en rymdsonds observationer.

mars karta

Med hjälp av mer än 3 000 observationer och mindre bilder av Mars har astronomer satt ihop en komplett karta i hög upplösning över planeten.

© NYU Abu Dhabi

Behöver du en komplett karta över hela Mars? Då har du tur, för en sådan har nyligen gjorts tillgänglig för allmänheten.

Förenade Arabemiratens (FAE) rymdorgan har låtit publicera en fullständig karta över den röda planeten i hög upplösning. På kartan kan du se detaljer som raviner, uttorkade floder och berg.

Astronomerna hoppas att kartan ska ge nya insikter i varför Mars klimat förändrades så radikalt – en planet som för drygt 3,5 miljarder år sedan var täckt av vatten.

Kartan var i första hand ett test av vad Förenade Arabemiratens Hope-sond kan klara av. Sonden och kartan ingår i "Emirates Mars Mission", även känt som Hope eller Al-Amal.

Sammansatt av 3 000 mindre bilder

Astronomer vid New York-universitetet i Abu Dhabi (NYUAD) har satt ihop kartan och gjort den tillgänglig för alla.

Den nya Marskartan är gjord uteslutande av färgbilder från Hope-sondens kamera Emirates eXploration Imager (EXI).

EXI är en avancerad multibandkamera som tar bilder i hög upplösning med en rumslig upplösning på tolv megapixlar.

Dessutom kan den arbeta med våglängder på tre UV-linser och tre vanliga ljuslinser. Därför kan EXI uppmäta egenskaper hos vatten, stoft, is, aerosoler samt mängden ozon i Mars atmosfär.

Kartan är närmare bestämt sammansatt av en kombination av mer än 3 000 av EXI-kamerans observationer, som har tagits under ett Marsår, vilket är tar ungefär lika lång tid som knappt två jordår.

Kartan visar regioner och terräng på Mars i en global bild. Det går exempelvis att se polära istäcken, berg, vulkaner, rester av gamla floder, sjöar och dalar.

Kartan visar också detaljer som nedslagskratrar, vilka tillsammans kan berätta historien om nedslagsbombardemanget på Mars.

Med de bilder och detaljer som Hope-sonden kan fånga kommer det att bli möjligt för forskare att lära sig mer om klimatförändringarna på Mars.

Det kan ge insikt i fundamentala klimatförändringar, som även kan berätta för oss om jordens framtid.

Kartläggarnas förhoppning är att kartan kan fungera som ett redskap för forskare och som undervisningsmaterial på utbildningsinstitutioner.

Det slutliga målet med Emirates Mars Mission är att skapa en komplett, global bild av hela Mars klimat, på vilken det går att se både väder och planetens säsonger.

Rymdfarkosten med Hope-sonden skickades upp från Japan den 20 juli 2020 och sonden lade sig i omlopp runt Mars den 9 februari 2021.