Nu börjar jakten på mörk energi

5 000 små robotar ska zooma in på 30 miljoner galaxer för att undersöka inverkan av universums mörka energi.

© VOLKER SPRINGEL, MAX PLANCK INSTITUTE FOR ASTROPHYSICS, ET AL

Ett 45 år gammalt teleskop i Arizona, USA, får nu till uppgift att lösa ett av ­universums största mysterier. Teleskopet har ­5000 små robotar, vardera stor som en blyertspenna.

De är programmerade att rikta en ljusledarkabel mot var sin fjärran galax och samla in färgprover på ljuset från galaxen.

Ljuset skickas vidare till en spektrograf, DESI, som kan analysera våglängderna. Förändringar i våglängden avslöjar hur snabbt galaxerna avlägsnar sig från oss, och utifrån dessa data kan forskarna avgöra hur snabbt universum utvidgas.

Energi expanderar universum

Det har länge stått klart att universum inte bara expanderar, utan att detta sker med accelererande hastighet. Det betyder att det måste finnas en okänd kraft som verkar motsatt gravitationen och på stora avstånd vinner över denna.

Kraften kallas mörk energi, eftersom vi inte vet något om den. Beräkningar visar dock att den utgör upp emot 70 procent av den samlade mängden materia och energi i universum.

Eftersom teleskopet framöver kan följa ljuset från 5 000 avlägsna galaxer samtidigt kommer det inom de närmsta fem åren att vara möjligt att mäta hastigheten på cirka 30 miljoner galaxer.

Teleskopet kommer att kunna fånga in ljuset från galaxer som ligger elva miljarder ljusår från oss.

Enligt planerna ska projektet inledas under våren 2019, och slutresultatet förväntas bli den hittills mest detaljerade 3D-kartan över universum.

Expansionens hastighet varierar

Stora smällen skapade universum för 13,7 miljarder år sedan och därefter har det vuxit med olika hastigheter.

Kasta en blick på det okända

Du kan inte se universums expansion med en vanlig kikare, men däremot kan du komma mycket närmare exempelvis månen, Saturnus ringar och Jupiters måne. Och just nu kan du investera i det perfekta startpaketet för en amatörastronom. Du får:

  • En kraftfull handkikare att på gå upptäcktsfärd med i solsystemet.
  • En guide till stjärnhimlen 2018 så att du vet vart du ska titta och när.
  • Din guide till månen – ett digitalt specialnummer, som närstuderar vår naturliga satellit.
  • Två nummer av Illustrerad Vetenskap som berättar för dig vad du ska hålla koll på.

Du kan exempelvis rikta kikaren mot stjärnbilden Svanen där stjärnor kolliderar och exploderari en röd nova omkring år 2022 – ett fenomen som du kan se med kikaren från Mitilux.

TA DEL AV DITT ERBJUDANDE HÄR