Nasa har utnämnt sin första kvinnliga vetenskapschef

Den nyutnämnda toppchefen kallar själv jobbet för "det bästa på planeten".

Dr Nicola Fox

Nicola Fox har varit chef för Nasas avdelning för heliofysik och bland annat forskat i hur extrema solexplosioner kan påverka satelliter och elektronik på jorden.

© NASA/Aubrey Gemignani

I drygt fem år har hon närstuderat hur kraftfulla explosioner på solen kan påverka satelliter och elektronik på jorden.

Nu har den före detta chefen för Nasas avdelning för heliofysik, Nicola Fox, blivit den första kvinnan någonsin att utnämnas till vetenskapschef på rymdorganets huvudkontor i Washington.

För solforskaren med mångårig erfarenhet är detta drömjobbet.

"Det är mitt livs roll. Jag ser det som det bästa jobbet på planeten och jag har aldrig varit mer entusiastisk", berättade hon för bland annat BBC.

Som nytillsatt Head of Science blir Nicola Fox ledare för inte mindre än 100 olika Nasauppdrag, i vilka forskare och ingenjörer från hela världen ska besvara frågor kring allt från hur orkaner uppkommer till universums ursprung.

Det är en arbetsbeskrivning som hon redan känner sig bekväm med.

"Jag hoppar ur sängen klockan halv fem varje morgon fylld av energi inför en ny arbetsdag", talade vetenskapschefen om för BBC.

Nicola Fox började sin karriär hos Nasa 2018 och har publicerat ett stort antal vetenskapliga studier.

År 2021 tilldelades hon det så kallade Carl Sagan Memorial Award för sitt ledarskap inom heliofysik, men redan 2020 fick hon Nasas eget pris för utmärkt ledarskap.

Fox var dessutom tidigare toppforskare på Nasas så kallade Parker Solar Probe-uppdrag, vars mål var att skicka in en sond i solens långt över en miljon grader varma atmosfär som skulle komma närmare vår egen stjärna än något annat människoskapat objekt.

I sin nya roll blir hon ledare för Nasas vetenskapliga styrelse, vilket är en enhet med en årlig budget på omkring sju miljarder dollar.

Därmed får hon också ansvaret för några av organets mest prestigefyllda projekt, som exempelvis utforskningen av urgamla galaxer med världens största ögon i rymden, James Webb-teleskopet.