Southwest Research Institute/JHUAPL/NASA

Mystiskt objekt överraskar astronomerna

Bilder som tagits av rymdsonden New Horizon avslöjar att isklotet Ultima Thule har en betydligt plattare form än vad astronomerna hittills har antagit. Upptäckten väcker många frågor eftersom forskarna aldrig tidigare sett en liknande form på ett objekt som kretsar runt solen.

Forskarna på Nasa är överraskade över de bilder som rymdsonden New Horizons har skickat hem från sitt möte med objektet Ultima Thule.

Det gåtfulla objektet i Kuiperbältet har inte den form forskarna förväntat sig. När sonden närmade sig Ultima Thule såg det ut som att objektet var format som en snögubbe – det vill säga med en sfärisk “kropp” och ett sfäriskt “huvud”.

Nu visar närbilder, som tagits i solens motljus, att Ultima Thule är plattare än väntat.

På nyårsdagen 2019 passerade succésonden New Horizons isklotet Ultima Thule i Kuiper-bältet i ytterkanten av vårt solsystem och skickade under stor glädje hem bilder av kometen.

© NASA

Forskarna har aldrig sett något liknande

Det leder till flera frågor eftersom forskarna aldrig tidigare har sett en liknande form hos ett objekt som kretsar runt solen. Astronomerna anser att Ultima Thule och andra objekt i solsystemets utkant är de äldsta vi kan hitta i dag, och därför kan de visa hur planeternas byggstenar bildades.

Astronomerna är också förvånade över att Ultima Thule har en i princip slät yta utan särskilt många kratrar. Det kan betyda att Kuiperbältet inte innehåller så många små objekt som astronomerna räknat med.

© Southwest Research Institute/JHUAPL/NASA

Detta trodde forskarna:

©

Detta visade bilderna:

Därmed bekräftar Ultima Thule den bild forskarna fick när New Horizons flög förbi Pluto och dess månar. Även här hade ytorna ytterst få kratrar.

På Pluto kan det bero på att geologiska krafter har raderat spåren, men det kan inte ha skett på månarna som är geologiskt inaktiva.

Den nya kunskapen pekar i riktning mot att det gick oerhört snabbt när stoft och små stenar samlades till de första kloten, och det inte alls blev så mycket material över som forskarna hittills har trott.