Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mystiskt objekt överraskar astronomerna

Bilder som tagits av rymdsonden New Horizon avslöjar att isklotet Ultima Thule har en betydligt plattare form än vad astronomerna hittills har antagit. Upptäckten väcker många frågor eftersom forskarna aldrig tidigare sett en liknande form på ett objekt som kretsar runt solen.

Southwest Research Institute/JHUAPL/NASA

Forskarna på Nasa är överraskade över de bilder som rymdsonden New Horizons har skickat hem från sitt möte med objektet Ultima Thule.

Det gåtfulla objektet i Kuiperbältet har inte den form forskarna förväntat sig. När sonden närmade sig Ultima Thule såg det ut som att objektet var format som en snögubbe – det vill säga med en sfärisk “kropp” och ett sfäriskt “huvud”.

Nu visar närbilder, som tagits i solens motljus, att Ultima Thule är plattare än väntat.

På nyårsdagen 2019 passerade succésonden New Horizons isklotet Ultima Thule i Kuiper-bältet i ytterkanten av vårt solsystem och skickade under stor glädje hem bilder av kometen.

© NASA

Forskarna har aldrig sett något liknande

Det leder till flera frågor eftersom forskarna aldrig tidigare har sett en liknande form hos ett objekt som kretsar runt solen. Astronomerna anser att Ultima Thule och andra objekt i solsystemets utkant är de äldsta vi kan hitta i dag, och därför kan de visa hur planeternas byggstenar bildades.

Astronomerna är också förvånade över att Ultima Thule har en i princip slät yta utan särskilt många kratrar. Det kan betyda att Kuiperbältet inte innehåller så många små objekt som astronomerna räknat med.

  • © Southwest Research Institute/JHUAPL/NASA

    Detta trodde forskarna:

  • Detta visade bilderna:

Därmed bekräftar Ultima Thule den bild forskarna fick när New Horizons flög förbi Pluto och dess månar. Även här hade ytorna ytterst få kratrar.

På Pluto kan det bero på att geologiska krafter har raderat spåren, men det kan inte ha skett på månarna som är geologiskt inaktiva.

Den nya kunskapen pekar i riktning mot att det gick oerhört snabbt när stoft och små stenar samlades till de första kloten, och det inte alls blev så mycket material över som forskarna hittills har trott.

Läs också:

Svarta hål

Bilder avslöjar: Vintergatans svarta hål håller en sträng diet

2 minuter
New Horizons Rymdsond
Rymdresor

Rymdsond utforskar Pluto

5 minuter
Solen

Två satelliter löser solen sista gåtor

20 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

passowrd_reset.form.email_help
Ogiltig e-postadress

Skriv in lösenord

Vi har skickat ett mejl till med ett lösenord
Fel: Skriv in din kod

Nytt lösenord

Lösenord behövs
Visa Dölj