Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Merkurius är närmaste granne till alla planeter i solsystemet

Venus är inte jordens närmaste granne. Det avslöjar ett nytt datorprogram utvecklat av tre ingenjörer från Nasa. Och det är inte den enda dogmen som programmet korrigerar.

Shutterstock

Du svarar säkert Venus om du får frågan om vilken planet som är jordens närmaste granne. Troligtvis får du samma svar om du frågar en astronom eller slår upp det i en uppslagsbok.

Men enligt ett datorprogram som utvecklats av tre amerikanska ingenjörer från bland annat Nasa framgår det att det inte faktiskt inte stämmer.

Medan uppslagsböcker och experter i regel tar sin utgångspunkt i avståndet mellan planeternas banor gör datorprogrammet något annat.

Det simulerar hur solsystemets planeter befinner sig i sina banor under en period på 10 000 år och beräknar det genomsnittliga avståndet mellan två planeter mycket exakt.

Merkurius är närmare oss än Venus och Mars

I genomsnitt är avståndet från jorden till Venus 1,14 astronomiska enheter. En astronomisk enhet motsvarar avståndet mellan jorden och solen, det vill säga knappt 150 miljoner kilometer.

Men avståndet mellan jorden och Merkurius är bara 1,04 astronomiska enheter, så solsystemets innersta planet befinner sig för det mesta närmare oss än Venus.

Den befinner sig också närmare oss än Mars, vilket nog också är överraskande för de flesta.

© Shutterstock/NASA

Ännu mer överraskande är det att simuleringen faktiskt visar att Merkurius över tid är närmaste granne till alla planeter – till och med till dvärgplaneten Pluto.

Ingenjörernas datorprogram kan, förutom att röja undan gamla dogmer, även användas rent praktiskt.

Det kan ge en snabb överblick över hur satelliter på olika höjd ligger i förhållande till varandra över lång tid, vilket är viktigt om satelliterna ska stå i direkt förbindelse med varandra.

Läs också:

Solsystemet

Varför är Venus så ljus?

0 minuter
Venus
Solsystemet

I natt överglänser Venus alla stjärnor

2 minuter
Venus Planet
Solsystemet

Venus: Solsystemets varmaste planet

5 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

passowrd_reset.form.email_help
Ogiltig e-postadress

Skriv in lösenord

Vi har skickat ett mejl till med ett lösenord
Fel: Skriv in din kod

Nytt lösenord

Lösenord behövs
Visa Dölj