Sophia Dagnello/NRAO/AUI/NSF

Magnetar kastar strålningsbomber

Forskare har nu identifierat källan till ett av de mystiska utbrott av radiostrålning som i korta blixtar tränger igenom universum. De skickades ut av en så kallad magnetar i vår egen galax.

För första gången har forskare hittat källan till en av de mystiska radioblixtar som har gett astronomer gråa hår de senaste 13 åren.

År 2007 upptäcktes det första så kallade FRB – fast radio burst – och sedan dess man registrerat dussintals av dem, men utan att astronomerna har kunnat ta reda på var de kommer ifrån.

© Jingchuan Yu/Beijing Planetarium, Sophia Dagnello/NRAO/AUI/NSF & Andre Renard/AFP/Ritzau Scanpix

Blixt tvärs över galaxen

En magnetar i Vintergatan har avslöjats vara källan till en FRB – en superstark blixt av radiostrålning.

Strålning visar magnetar

Magnetaren SGR 1935+2154 är känd som källa till både röntgenstrålning (gult) och gammastrålning (rött).

Radioblixt skickas i väg

Okända processer skapar ett FRB (blått). Det varar bara en millisekund, men det tar 30 000 år innan den når jorden.

Avsändaren avslöjas

FRB mäts av radioteleskopet CHIME i Kanada. Strålningens riktning visar att magnetaren är källan.

De ultrakorta, men extremt starka blixtarna av radiostrålning har hittills lokaliserats i galaxer som ligger miljoner eller miljarder ljusår från oss, men forskarna har inte har fått några klara indikationer på vilka objekt de skickas ut ifrån.

Radiokälla finns 30 000 ljusår bort

Nu har det förändrats. Astronomer vid radioteleskopet CHIME i Kanada har registrerat ett FRB och lokaliserat det till en så kallad magnetar vid namn SGR 1935+2154, som ligger i vår egen galax på bara 30 000 ljusårs avstånd.

Magnetarer är en speciell sorts neutronstjärnor som uppkommer när en stjärna brinner ut och exploderar i en supernova.

Magnetarer är speciella neutronstjärnor med superstarka magnetfält – ofta med en styrka som är en biljard gånger starkare än jordens.

© McGill University Graphic Design Team

Alla neutronstjärnor har kraftfulla magnetfält runt sig, ofta biljoner gånger starkare än jordens, men hos cirka var tionde av dem är det ytterligare 1000 gånger starkare. Därför har de fått en egen kategori – magnetarer.

Processen bakom ett FRB är ännu okänd

Astronomer har tidigare sett röntgen- och gammastrålning från magnetarer, men radioblixten från magnetaren i Vintergatan var mycket starkare. Det varade under en millisekund, men motsvarade i energi en halv minuts radiostrålning från solen.

Upptäckten av en konkret källa till ett FRB ger astronomerna möjlighet att utforska vad det är för processer som utlöser dem – och ta reda på varför vissa källor får upprepade utbrott med jämna mellanrum.