Trots att Jupiter är en gasplanet utan fast yta, så är jätteplanetens massa 318 gånger större än jordens. Geologiska analyser indikerar att den vulkaniska aktiviteten beror på den gravitationskraft som jätteplaneten utsätter sin måne för.
Jupiters massa drar och sliter så mycket i Europa att månens inre sträcker sig och spricker. Rörelserna skapar friktionsvärme, och denna inre värme är förklaringen till att bara det yttersta lagret av Europas hav är täckt av is.
Men gravitationskraften kan mycket mer än bara hålla havet flytande. Vid polerna sliter den så hårt i berggrundens klippor att materialet blir flytande, och det kan även uppstå så kallade hydrotermiska källvatten.
Där vältrar det upp mineraler från berggrunden i en ström av varmt vatten. Fenomenet känns igen från djupet i jordens oceaner, och där nere blomstrar extrema organismer, som kan klara sig helt utan ljus och syre.
Teorin om vulkanisk aktivitet och liv på Europa kan kanske snart bekräftas eller avvisas. År 2024 ska Nasas Europa Clipper-expedition enligt planen skickas i väg mot Europa för att kretsa runt månen och genomföra nya mätningar.