Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Europa, måne, is

Vulkaner blåser liv i Europa

NASA/JPL-Caltech/SETI Institute

Jupiters måne Europa är lika stor som jordens måne och täckt av ett fryst hav.

Just förekomsten av vatten har fått astronomer att utropa Europa till en av de mest sannolika platserna att hitta liv i rymden, och nu finns ytterligare en indikation på att teorin mycket väl kan stämma.

Nya analyser tyder på att det troligen finns aktiva vulkaner under Europas yta.

Enligt forskarna kan vulkanisk aktivitet skapa en miljö som är rik på kemisk energi, som tillsammans med vatten kan skapa goda villkor för liv.

Trots att Jupiter är en gasplanet utan fast yta, så är jätteplanetens massa 318 gånger större än jordens. Geologiska analyser indikerar att den vulkaniska aktiviteten beror på den gravitationskraft som jätteplaneten utsätter sin måne för.

Jupiters massa drar och sliter så mycket i Europa att månens inre sträcker sig och spricker. Rörelserna skapar friktionsvärme, och denna inre värme är förklaringen till att bara det yttersta lagret av Europas hav är täckt av is.

Men gravitationskraften kan mycket mer än bara hålla havet flytande. Vid polerna sliter den så hårt i berggrundens klippor att materialet blir flytande, och det kan även uppstå så kallade hydrotermiska källvatten.

Där vältrar det upp mineraler från berggrunden i en ström av varmt vatten. Fenomenet känns igen från djupet i jordens oceaner, och där nere blomstrar extrema organismer, som kan klara sig helt utan ljus och syre.

Europa, yta

Jupiters gravitationskraft håller vattnet under den isiga ytan flytande.

© Shutterstock

Gravitation skapar liv

Jupiters gravitationskraft kan få rätt villkor att skapa grogrund för liv under Europas ishav.

  • Ytan är fryst is

    På ytan är temperaturen -170 grader. Det hav av saltvatten som täcker månen är därför permanent fryst och bildar ett hårt skal.

  • Gravitationskraft sliter i berggrunden

    Jupiters gravitationskraft sliter och drar så mycket i Europa, att det uppstår friktionsvärme. Värmen håller havet flytande och smälter berg i berggrunden.

  • Vulkaner utfodrar liv på djupet

    Den vulkaniska aktiviteten som orsakas av gravitationskraften skapar varma läckande källor vid havsbotten. Där finns det goda betingelser för liv.

Teorin om vulkanisk aktivitet och liv på Europa kan kanske snart bekräftas eller avvisas. År 2024 ska Nasas Europa Clipper-expedition enligt planen skickas i väg mot Europa för att kretsa runt månen och genomföra nya mätningar.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj