Damm klumpades ihop under fem miljoner år
Med hjälp av datormodeller har forskarna räknat ut hur fort planeterna har bildats, samt vilka byggstenar de bildades av.
Deras studie visar att jorden bildades av millimetersmå partiklar av vatten och kol som ansamlades till den stenbumling vi kallar jorden.
Jorden växte snabbt under den första tiden. Damm blev till småsten av is och kol, som i sin tur klumpades ihop tills jorden uppnådde sin nuvarande storlek efter bara omkring fem miljoner år.
I takt med att planeten växte steg också temperaturen och mycket av vattnet försvann igen. Trots att jorden nästan täcks av oceaner utgör vatten bara omkring 0,1 procent av jordens massa.
Vattenfyllda planeter överallt i universum
Den nya modellen för planetbildning kan betyda att det finns mycket mer vatten i vår galax och i universum i stort än man hittills har trott.
Datormodellen tyder nämligen på att alla planeter får ungefär lika mycket vatten när de bildas, och därmed kan det finnas mycket goda villkor för liv där ute bland stjärnorna.
Nu ser forskarna fram emot nästa generation av rymdteleskop, så att de kan observera atmosfären på planeter utanför vårt solsystem och bekräfta att vatten är så vanligt förekommande som de nu tror.