Message from Evpatoria

Vi har själva skickat 18 budskap

Vi lyssnar inte bara. Vi skickar även ut signaler i rymden. NASA har till exempel skickat ut en gammal Beatlessång mot Polstjärnan.

10 mars 2010 av Helle & Henrik Stub

Det hjälper inte bara att lyssna efter signaler, för om alla nöjer sig med det skulle ingen få kontakt. Vi på jorden har dock också under SETI-forskningens första 50 år riktat uppmärksamhet mot oss själva med hela 18 budskap.

Det första skickades ut i rymden 1974, då man invigde det 300 meter stora radioteleskopet i Arecibo i Puerto Rico. Signalen var en binär kod, som bestod av 1679 nollor och ettor. Då 1679 är produkten av primtalen 23 och 73, finns det bara två sätt man kan omsätta signalen till en bild på, nämligen genom att placera talen i 23 rader och 73 kolumner eller omvänt. Rätt lösning rymmer bland annat teckningar av människan, DNA-molekylen och solsystemet. Budskapet sändes mot den klotformade stjärnhopen Messier 13, som ligger 25000 ljusår bort. Sedan dess har signaler skickats mot mer närbelägna mål.

Vi har också lagt meddelanden på alla de fyra rymdsonderna – Pioneer 10 och 11 samt Voyager 1 och 2 – som i dag är på väg ut ur solsystemet. Det utförligaste budskapet om jorden följde med Voyagersonderna, som var och en medför en platta med bilder och ljud från jorden.

I synnerhet ryssarna har varit mycket aktiva med att sända från jorden från sin 70 meter stora radioantenn i Evpatoria på Krim. Därifrån har man skickat en rad meddelanden till stjärnor i vårt grannskap. Signalerna kommer typiskt att vara på väg i 30 till 50 år, så det kan mycket väl ta ett sekel, innan vi kan hoppas på att få ett svar. Precis som Arecibobudskapet är även de ryska signalerna i binär kod.

De två senaste budskapen vi skickat är från 2008, och de är av lite annorlunda karaktär. Den 4 februari 2008 skickade NASA en gammal Beatleslåt, ”Across the Universe”, mot Polstjärnan 431 ljusår bort. Det skedde från den 70 meter stora radioantennen i Madrid, som är en del av NASA:s Deep Space Network.

Det senaste budskapet sändes från Evpatoria den 9 oktober 2008. Denna gång var målet inte bara en stjärna utan en av de nyupptäckta exoplaneterna runt den röda dvärgstjärnan Gliese 581 endast 20 ljusår bort.

Radiosignalen är ett slags digital tidskapsel, som består av 501 budskap från olika personer och grupper. Det tog cirka fyra och en halv timme att sända hela budskapet, som bland annat inrymde digitala bilder av kända personer och utvalda platser på jorden, till exempel Hillary Clinton och Edinburgh Castle.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: