FN meeting

Vad skall vi svara?

Vad skall vi göra om vi en dag får en signal från andra civilisationer? Vem skall bestämma vad vi skall göra?

10 mars 2010 av Helle & Henrik Stub

Om vi föreställer oss att vi just har fått den första signalen från ett annat solsystem uppstår en helt ny problemställning: Hur skall vi reagera? Skall vi svara eller bara lyssna? Vem avgör det?

Man har hittills inte utarbetat någon officiell politik. Den Internationella Astronautiska Akademin har dock ställt upp några riktlinjer. I dem föreslås att man skall avhålla FN-rådslag som är öppna för alla stater och skall leda till ett beslut i FN:s generalförsamling om huruvida man skall svara och i så fall hur.

Därefter skall en särskild institution ta sig an den vidare kontakten. Den tekniska utvecklingen kan snabbt springa förbi oss. En civilisation som använder sig av infraröd laser för kommunikation skulle med lätthet kunna sända hela ”Den Stora Galaktiska Encyklopedin” på några dagar, och i dag finns det många som kan ta emot en sådan signal och sända den vidare – med eller utan FN:s godkännande.

Den prominente SETI-forskaren Seth Shostak har gett ett enkelt förslag på hur vi skall svara. Glöm allt om att sända primtal eller värdet av pi. Sänd i stället hela innehållet i World Wide Web. Använder vi mikrovågor, kan vi sända all information på nätet på ett halvår. Använder vi infraröda lasrar, kan det göras på två dagar. Bättre inblick i livet här på jorden kan främlingarna inte få.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: