Shutterstock
tre ufon över jorden

Ufo-rapporten har landat: Här är avslöjandena

Efter månader av väntan överlämnades slutligen Pentagons efterlängtade rapport om oidentifierade luftfenomen till kongressen fredagen den 25 juni. Rapporten avvisar inte att de oidentifierade luftfenomenen kan häröra från ickejordiska farkoster.

Efter årtionden av avledningsmanövrar och misskreditering av ufo-observationer har den amerikanska militären för första gången valt att dela sina observationer med allmänheten. Den 25 juni landade Pentagons efterlängtade ufo-rapport i kongressen.

Du kan läsa hela rapporten här.

Den amerikanska militären går inte djupare in i på var och en av de 144 olika observationerna i rapporten, men uppger att endast ett av ufona går att förklara - det rörde sig om en ballong.

"UAP (ufon, reds. anm.) utgör med all tydlighet ett flygsäkerhetsproblem och kan innebära en utmaning för USA:s nationella säkerhet", står det i rapporten.

Vi har pratat med ufo-experten Kim Møller Hansen om innehållet i rapporten. Han är ordförande för Skandinavisk ufo-information, SUFOI, och har publicerat flera böcker om ufon.

Rapporten innehåller inga stora överraskningar i förhållande till vad Kim Møller Nielsen och hans kollegor på SUFOI hade förväntat sig.

”Till besvikelse för många ufo-entusiaster ger Pentagon-rapporten inga säkra svar. Många har nog svårt att acceptera detta, men så är det. Man måste helt enkelt acceptera att det finns händelser som trots alla ansträngningar inte går att förklara här och nu – utan att det för den skull måste finnas något mystiskt eller övernaturligt med det", säger han.

Rapporten har titeln "Preliminary Assessment: Unidentified Aerial Phenomena" och består av nio sidor. ”Preliminary” betyder ”preliminär”, och vi kan därför troligtvis förvänta oss en mer ingående rapport om de mystiska luftfenomenen inom en snar framtid.

Solnedgång i New Mexico
© Shutterstock

Optiska illusioner och väderfenomen skapar flygande tefat

De allra flesta ufo-observationer har en förklaring, men det är inte alltid som observatörerna klarar av att se dessa förklaringar. Här är tre naturliga förklaringar på observationer av flygande tefat.

Läs mer här.

Men hur är det med den klassificerade delen av rapporten som den amerikanska militären har valt att hålla för sig själv? Kan denna mörklagda information innehålla dokumentation som handlar om besök från rymden? Kim Møller Hansen tvivlar.

"Enligt min mening kan den klassificerade delen bland annat omfatta avsnitt som kan avslöja hemligheter om USA:s försvar. Det kan till exempel röra sig om observationer som beror på fel på amerikansk utrustning – fel som du inte vill ska komma ut", säger han.

UFO-analys ska stärka USA:s militär

För närvarande har Department of Defense Unidentified Aerial Pehonomena Task Force (UAPTF) för lite information om ufon för att kunna dra några slutgiltiga slutsatser.

Därför måste det nu tas fram procedurer för insamling och analys av framtida incidenter från alla delar av amerikansk militär samt samarbetspartner för exempelvis säkerheten i militära test- och övningsområden, förklarar Kim Møller Hansen.

”När försvarsdepartementet intresserar sig för ufo-upplevelser handlar det främst om teknik och säkerhet - det vill säga hur militär utrustning i form av avancerad mätutrustning kan upptäcka fiendens flygplan, drönare, andra flygplan utan alltför många felkällor. Analyser av ufo-observationer kan också hjälpa den amerikanska militären att finjustera hur effektivt amerikanerna kan dölja egna militära aktiviteter från nyfikna ögon", säger han.

Det är fortfarande okänt om och när en mer omfattande rapport om ufon i USA:s luftrum kommer att publiceras.