NASA/ESO
TRAPPIST-1

Trappist-1 och nio andra platser vi kan hitta liv på

Nästan 40 ljusår härifrån har astronomer funnit sju jordliknande planeter, varav tre kan vara beboeliga. Systemet är emellertid inte den enda plats där astronomer hoppas hitta liv. Vi har samlat de tio bästa kandidaterna.

Mars

Mars

Det finns inga människoliknande rymdvarelser på planeten. Det finns inte heller några spår av några former av intelligent liv. Det finns emellertid en möjlighet att den röda planeten hyser liv.

År 2015 fann NASA-forskare spår efter flytande vatten på planeten. Sannolikt är det mycket små mängder vatten, och det är till 100 procent mättat med salt. Under rätt förhållanden kan det emellertid finnas mikroskopiska organismer i vattnet.

Enceladus

Enceladus

Ytan på månen, som kretsar runt Saturnus, är täckt av ett kilometertjockt lager is. Långt nere i djupet, mellan kärnan och isen, finns emellertid en gigantisk ocean med flytande vatten.

Runt månens sydpol sprutar gejsrar ut vatten i rymden. Sonden Cassini har flugit genom dessa vattenfontäner, och hittat organiska molekyler i dem – molekyler som behövs för att det ska kunna existera liv i det underjordiska havet.

Europa

Europa

Den är mindre än vår måne, men det iskalla klotet innehåller omkring dubbelt så mycket vatten som det finns på jorden. Liksom på Enceladus är vattnet dolt i ett enormt underjordiskt hav.

Förra året upptäckte NASA gejseraktivitet på månen, som kretsar runt Jupiter. Det kan vara ett tecken på att havet är varmt, och att det råder förhållanden som kan upprätthålla liv. NASA planerar att landsätta en farkost på Europa omkring år 2022.

Titan

Titan

Det finns inga spår av vatten på den grönaktiga planeten, men ytan är täckt av flytande metan – det enda andra klotet i solsystemet som har ett flytande element på ytan.

Forskare håller det för sannolikt att en livsform kan ha anpassat sig till den ogästvänliga miljön och kan leva i metanhavet. Titan är en av Saturnus månar och med en storlek som motsvarar Mars är den solsystemets näst största måne – överträffad endast av Jupiters måne Ganymedes.

Trappist-1

Här rör det sig inte om en enstaka planet eller måne som kan hysa liv, utan om hela tre stycken. Trappist-1 är en stjärna som är endast lite större än Jupiter, och betydligt kallare än vår sol.

Nära stjärnan kretsar dock sju planeter, och tre av dem befinner sig i den så kallade ”Guldlocks-zonen”, där temperaturen tillåter flytande vatten på ytan. Planetsystemet ligger 39 ljusår härifrån, och forskarna hoppas att det framtida rymdteleskopet James Webb kan avslöja mer om planeternas atmosfärer.

Proxima-b

Proxima-b

År 2016 upptäckte astronomer en jordliknande planet som kretsar runt solens närmaste grannstjärna Proxima Centauri. Planeten befinner sig i den zon där vatten kan vara flytande på ytan.

Astronomerna hoppas nu att vi inom överskådlig tid kan skicka sonder de 4,2 ljusåren tiil planeten och få svar på om den hyser liv. Eller om den har potential för en framtida mänsklig koloni.

Kepler-442b

Kepler-442b

Astronomerna bedömer utifrån en fast skala hur beboeliga planeter är. Enligt den skalan är Kepler-442b mer beboelig än jorden.

Den kretsar runt en stjärna som är lite mindre än solen. Den typen av stjärnor har kraftig strålningsaktivitet i sina unga år, som skulle göra liv på Kepler-442b omöjligt. Astronomerna vet emellertid inte hur gammal stjärnan är – är den gammal nog kan det mycket väl finnas liv på planeten.

Gliese 667 Cc

Gliese 667 Cc

Tjugofyra ljusår härifrån har astronomerna hittat en jordliknande planet i ett trippel-solsystem – ett solsystem med tre stjärnor.

Planeten kretsar runt den minsta av stjärnorna, men i den innersta delen av Guldlockszonen. Därför är yttemperaturen sannolikt en smula varmare än på jorden.

Kepler-452b

Kepler-452b

Planeten är den första jordliknande planeten som upptäcktes i omloppsbana runt en stjärna av samma typ och storlek som solen. Den befinner sig 1400 ljusår härifrån, och därför är den svår att analysera.

Den stjärna som planeten kretsar runt är 1,4 miljarder år äldre än solen, och därför avger den mer energi till planeten. Om inte växthuseffekten redan har löpt amok på planeten måste vi skynda oss om vi ska hinna hitta liv på den. Astronomerna anser att planeten är obeboelig om max 500 miljoner år på grund av växthuseffekten.

Kepler-186f

Kepler-186f

Vi vet inte mycket om planeten, som befinner sig 500 ljusår härifrån. Inte heller kommer vi att bli klokare på den inom en nära framtid, eftersom nästa generation av rymdteleskop inte är kraftfulla nog för att se den.

Vi vet emellertid att den är en smula större än jorden, och simulationer har visat att temperaturen sannolikt är över 0 °C vid ett tryck av en halv atmosfär. Möjligheterna för liv är alltså goda.

_Källor:
Business Insider
NASA
ESO
Space.com_