Wikimedia Commons
Titan - en af Saturns måner

Teleskop har avslöjat "floder" och "sjöar" på Saturnus måne Titan

Saturnus måne Titan är den enda kända platsen i solsystemet som har vädercykler som liknar de vi känner till på jorden.

Du kanske trodde att jorden är den enda himlakroppen i solsystemet med hav, floder och sjöar? I så fall är du inte helt uppdaterad.

Det obemannade amerikanska rymdobservatoriet James Webb Space Telescope har närstuderat Saturnus kalla måne, Titan, och hittat flera exempel på ovanstående.

Det rör sig dock inte om forsande floder och inbjudande badsjöar i klassisk mening, utan snarare om sjöar och floder fulla av kolväten som metan.

Teleskop håller koll

Eftersom rymduppdraget Cassini-Huygens (1997-2017), vars uppgift var att studera Saturnus och dess månar, inte längre är aktivt förlitar sig forskare nu på Webb-teleskopet och W.M. Keck Observatory på Hawaii, som består av två enorma teleskop.

Förutom "hav", "floder" och "sjöar" har teleskopen även registrerat moln i atmosfären nära Titans nordpol.

Och här är Webb-teleskopets spektrometrar oumbärliga. De kan mäta elektromagnetiska vågor och ge detaljerad information om atmosfärens sammansättning samt höjden på molnen och diset.

"Genom att använda Webb-teleskopets spektrometrar tillsammans med den optiska bildkvaliteten från Keck Observatorys teleskop får vi en väldigt nyanserad bild av Titan", säger Imke de Pater, professor vid University of California, som deltog i observationerna, till Berkeley News.

Planeten Saturn
© Shutterstock

Läs också:

År 2027 kommer Nasa att skicka ett nytt uppdrag till Titan, som kommer att gå under namnet Dragonfly. Uppdraget kommer att vara obemannat och ske genom att en så kallad multirotor, som är en sorts avancerad drönare, skickas för att bedöma om Titan med sin speciella kemi kan visa sig beboelig.