Shutterstock
Solnedgång i New Mexico

Synvillor och väderfenomen skapar flygande tefat

De allra flesta ufo-observationer har en förklaring. Ibland lyckas observatörerna bara inte hitta dem. Vi har hittat tre naturliga förklaringar på observationer av flygande tefat.

1. Ljus från stjärnor misstas för ufon

Meteorer och kometer har ofta misstagits för att vara ufon. Det är självklart inte så underligt eftersom de ju faktiskt rör sig över natthimlen. Även stjärnor har dock givit upphov till falska ufo-observationer.

Ett tunt lager moln på himlen kan till exempel få stjärnans ljusstyrka att tyckas öka och minska, vilket det mänskliga ögat kan missta för en farkost som rör sig.

Även planeter kan ge en illusion av ett besök från främmande civilisationer. Planeten Venus är den största syndaren när det gäller falska ufo-observationer.

Efter månen är Venus det mest ljusstarka föremålet på natthimlen. Det beror på att planeten är nära solen och har en atmosfär som består av tjocka moln och som är bra på att reflektera solens ljus mot jorden.

Venus kan bara ses lågt över horisonten vid antingen solnedgång eller soluppgång.

Trots den låga positionen har Venus många gånger misstänkts för att vara ett ufo – bland annat av USAs president Jimmy Carter, som 1969 trodde att Venus var ett ufo.

Venus från jorden

Planeten Venus sedd från jorden.

© Shutterstock

2. Ljuskänsliga kameror ger ufo-observationer

19 januari 2008 filmade pensionären David Caron en rad märkliga ljus på himlen över Stephenville i USA med sin videokamera.

Det syntes mycket bättre genom kameralinsen. Pensionären David Caron om sin ufo-observation.

Han var övertygad om att det handlade om ett ufo.

”Det syntes mycket bättre genom kameralinsen”, sade han efter händelsen. Men det var just det som var problemet.

När man filmar kraftigt ljus med en handhållen kamera kommer kamerans små rörelser att ge ljusstreck om den så kallade slutartiden är fel inställd. Slutartiden är den tidsperiod som ”kameran är öppen” och släpper in ljus – det är här som bilden registreras.

Filmar man med lång slutartid på natten kommer även de minsta rörelserna att få det exponerade ljuset från till exempel stjärnor att bilda streck. De flesta känner till fenomenet från bilder av en stad i nattljus som tagits med lång slutartid:

Foto från London

London på småtimmarna är ännu mer färggrant än vanligt på en bild som tagits med lång slutartid.

© Shutterstock

På samma sätt kan videoinspelningar eller bilder av lysande föremål på natthimlen ge illusionen av ett färggrant, utomjordiskt fenomen i rörelse när det ofta handlar om en stationär ljuskälla som till exempel ett flygplan eller en satellit inspelad med fel kamerainställningar.

3. Moln lurar ufo-observatörer

Mayon-vulkanen

Ett linsmoln över vulkanen Mayon på Filippinerna.

© Patryk Reba

Väldigt många ufo-observationer hör ihop med naturliga väderfenomen, som blixtar i åskväder – särskilt så kallade klotblixtar som utlöses av åskväder högt uppe i atmosfären.

Klotblixtarna kan ge streck eller mönster på himlen, vilka ofta förväxlas med ufon.

Detsamma gäller så kallade linsmoln som oftast bildas när stillastående och fuktig luft rör sig över ett berg eller en bergskedja. Molnens form påminner, som namnet antyder, om linser och liknar därmed den klassiska ”flygande tefat”-formen.

Även stridsflygplan, spionflygplan, bombflygplan och vapenteknik som vanliga militära vapen och missilsystem har traditionellt förväxlats med ufon.

I slutet av 1940-talet och början av 1950-talet testade den amerikanska militären många av dessa nya och topphemliga tekniska innovationer i New Mexico. Under samma period vällde det in rapporter om ufon i just det här området.

© Shutterstock

Verkliga ufon är teknologiska vidunder

En del ufo-observationer kan inte omedelbart bortförklaras och det finns forskare som menar att det verkligen finns ufon därute. Om ufon verkligen finns så har de teknik som vi knappast kan föreställa oss. Besättningen kommer dock sannolikt att likna oss.

Få forskarnas förklaring av ufon här.