United States Navy

Snart landar ufo-rapporten: Detta är vad vi vet

Läckt information ger oss redan en försmak av vad vi kan förvänta oss av Pentagons ufo-rapport. Här är en översikt.

Den 28 december undertecknade Donald Trump en gigantiskt coronaviruspaket på 14 000 miljarder kronor.

Hjälppaketet innehöll även ett sällsamt krav till Pentagon:

Före slutet av juni 2021 ska USA:s underrättelsetjänst leverera en rapport om de senaste två decenniernas observationer av oidentifierade flygande föremål - så kallade ufon.

Alltsedan Pentagon publicerade ett antal filmer av oidentifierade flygande föremål förra året har frågorna hopat sig:

Vad är det för konstig farkoster som piloterna fångade i linsen? Är det okänd militärutrustning från exempelvis Ryssland eller Kina - eller rör det sig om utomjordisk teknik? Och hur många fler ufo-filmer har den amerikanska underrättelsetjänsten?

Rapporten är ännu inte publicerad, men tidningen New York Times har fått en inblick i rapportens slutsatser.

Här är en genomgång av vad vi vet om den kommande ufo-rapporten:

Vad avslöjar den första inblicken i rapporten?

Den 3 juni uppgav källor som är insatta i amerikanska underrättelsetjänsten till New York Times att man inte har hittat några konkreta bevis för utomjordisk teknik i de 120 ufo-observationer som analyserats i rapporten.

Den stora frågan är naturligtvis: Vad är observationerna då? I rapporten uppges att "majoriteten" av fallen rör det sig inte om teknik som har utvecklats av USA:s militär eller den amerikanska regeringen, enligt källorna.

Rapporten utesluter dock inte möjligheten att det kan röra sig om utomjordisk teknik. "Vi kan fortfarande inte förklara de märkliga rörelser på himlen som förbryllar forskare och militärer", säger en av personerna vid underrättelsetjänsten som New York Times har talat med.

En annan möjlighet, enligt rapporten, är att amerikanska flygplan har stött på fiendens flygplan med okänd teknik.

Vad kan rapporten innehålla?

Lagen kräver att Pentagons ufo-rapport ska innehålla "detaljerade analyser av tillgängliga data om oidentifierade luftfenomen som samlats in av den USA:s militär, FBI och Unidentified Aerial Phenomena Task Force".

Det senare är ett program som inrättades av försvarsdepartementet sommaren 2020 i syfte att upptäcka, analysera och katalogisera ufo:n som kan utgöra ett potentiellt hot mot USA:s nationella säkerhet.

VIDEO: Se alla ufo-observationer mellan 1906 och 2014

Video

Ett av kraven för innehållet i rapporten är också att en detaljerad beskrivning måste göras av hur de olika grenarna av den amerikanska underrättelsetjänsten konkret kommer att samarbeta för att samla in data och analysera ufo-observationer i framtiden.

Det innebär sannolikt att mer information kommer att släppas om de nu berömda ufo-videorna som verifierades av Pentagon 2020.

Dessutom kan ufologer förmodligen se fram emot att dyka ned i fall av oidentifierade flygande föremål filmade från hela världen.

I en intervju med den amerikanska tv-stationen Fox News den 22 mars i år uppgav Donald Trumps tidigare nationella underrättelsechef John Ratcliffe att rapporten kommer att beskriva ufo-observationer från hela världen och att det finns många fler observationer än de som har gjorts tillgängliga för allmänheten.

Varför kommer ufo-rapporten nu?

Som du kan läsa i vår stora artikel om ufon har den amerikanska regeringen traditionellt aldrig kommenterat ufo-observationer. Vad har förändrats?

En del av förklaringen finns i de avslöjanden som The New York Times gjorde redan 2017. Där kan man bland annat läsa om hur Pentagon mellan 2007 och 2012 drev ett hemligt ufo-program vid namn Advanced Aerospace Threat Identification Program för 22 miljoner dollar.

Syftet med programmet var att undersöka rapporter om ufo som lämnats in av den amerikanska militären.

Artiklarna läckte även de numera berömda ufo-filmer som tagits av amerikanska stridspiloter mellan 2004 och 2015.

VIDEO: Se ufo-observationen från 2004

Videon som visar ufo-observationen från 2004 kallas “FLIR1”, efter namnet på den infraröda teknik som användes.

VIDEO: Se ufo-observationerna från 2015

I denna video roterar ufot plötsligt i hög fart.

I denna video accelererar ufot med otrolig hastighet.

2020 uppmanade Marco Rubio, Floridas republikanska senator, Pentagon att bekräfta filmernas äkthet och släppa all information de har om ufona.

Den 24 juni 2020 röstade Intelligence Committee .) för att amerikansk militär och den amerikanska underrättelsetjänsten skulle publicera all data om upptäckter och analyser av oidentifierade flygande föremål.

Kravet fastställdes i senaten och i december 2020 fick Pentagon 180 dagar på sig att lämna in en rapport om ufon - en tidsfrist som löper ut i slutet av juni 2021.