Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© NASA
Universum - Liv i rymden

Saturnus måne kan hysa liv

En ny datormodell av Enceladus visar att månens näringsrika hav kan vara mer än en miljard år gammalt – och det ökar chansen att hitta liv.

Saturnus måne Enceladus är en av solsystemets främsta kandidater till att hysa liv.

Det hav som döljer sig under månens istäcke har alla förutsättningar: Vatten, energi och kemiska byggstenar från månens innersta kärna.

En ny upptäckt har gjort Enceladus ännu mer intressant. Det visar sig att havet kan vara flera miljarder år gammalt.

Forskarna anser att tid är en viktig faktor för att liv ska uppstå. Månen liknar ett livlöst isklot, men när rymdsonden Cassini på sina uppdrag mellan 2014 och 2017 kom mycket nära månen så avslöjade den att Enceladus har ett sprudlande hav under isen.

Genom sprickor i isen vid sydpolen spyr gejsrar ut vattenånga, mineraler och gas i rymden från varma källor på havsbotten.

Hittills har det varit en gåta varifrån energin kommer, men nu har europeiska och amerikanska forskare matat en datormodell med den senaste informationen från Cassini och hittat en möjlig förklaring:

Enceladus stenkärna är inte fast utan porös med 20–30 procents tomrum. När månen kretsar i en oval bana runt planeten kommer därför stenar i kärnan att gnidas mot varandra i takt med Saturnus varierande dragningskraft.

Friktionen genererar tillräckligt mycket värme för att hålla havet flytande och skicka gejsrar upp genom isen. Modellen visar också att "värmepumpen" har arbetat i miljarder år, vilket ökar chansen för liv.

Porös kärna skapar livszoner

Vatten sipprar ned i Enceladus inre och värms upp så att mineraler och värme frigörs till månens hav.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj