Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Titan, Saturnus största måne, är dold under en tjock, orange atmosfär och ser ut som en svävande apelsin.

© Nasa
Universum - Liv i rymden

Saturnus måne kan hysa alternativt liv

Forskare har upptäckt ett ämne som lämpar sig för cellmembran på Saturnus måne, Titan. Det kan innebära en möjlighet att hitta alternativa livsformer.

Den plats i vårt eget solsystem som mest sannolikt kan hysa liv är Saturnusmåne, Titan. Den har en tjock atmosfär och rymmer både syre, koldioxid och vatten, som är viktiga komponenter för liv på jorden.

Bilder från rymdsonder visar att Titan döljer sjöar och floder. Men de består inte av vatten, för med en genomsnittstemperatur på -172 C har allt vatten blivit till is. I stället är det flytande metan och etan som fyller sjöarna.

Det är förhållanden som lipider (de molekyler som bildar cellmembran) absolut inte gillar, och därför har forskarna tidigare avvisat tanken om liv på Titan.

Konstgjorda cellmembran

Men med hjälp av nya mätningar från ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) i Chile, har Nasa nu konstaterat att Titans atmosfär innehåller stora mängder av molekylen akrylnitril.

Det är en molekyl som inte finns på jorden, men som har rätt egenskaper för att bilda cellmembran trots den bistra miljön på Titan.

De kan i teorin uppkomma och fungera i teman på samma sätt som jordens första liv uppstod i vatten.

2015 framställde forskare en datormodell av en konstgjord cell, en azotonom, med cellmembran av akrylnitril. I princip kan det alltså bildas celler på Titan, även om de skiljer sig från dem vi har på jorden. En annan form av liv.

En annorlunda livsform

Oavsett om det finns liv på Titan eller ej, så ger insikten om dess kemi forskarna en bättre förståelse för hur liv uppstår och om möjligheterna att hitta alternativa livsformer på andra platser i universum.

Läs också:

Liv i rymden

På 24 exoplaneter har livet optimala förutsättningar

14 minuter
Liv i rymden

Resan till Titans inre: Nasa jagar livet på djupet

10 minuter
Liv i rymden

Forskare hittar byggsten till liv på Saturnusmåne

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj