NASA/JPL-Caltech

Ny upptäckt kan få forskare att söka efter liv i rymden på helt nya platser

Jakten på liv i rymden kan bli betydligt mer specificerad.

De planeter som kretsar runt den vanligaste stjärntypen i rymden kan mycket väl vara obeboeliga. För de har tydligen inte någon atmosfär.

En grupp forskare har publicerat en artikel i The Astrophysical Journal Letters som beskriver denna teori.

Om deras teori stämmer, kan den få enorm betydelse för framtidens strävan efter att hitta liv i rymden.

Forskarna har nämligen riktat blicken mot en specifik jordliknande planet, döpt till GJ 1252b, som ligger i omlopp runt universums vanligaste stjärntyp, en röd dvärgstjärna.

Forskarnas antagande är att förhållandena på planeten är representativa för de många planeter som också kretsar runt universums röda dvärgar.

Om det är fallet, innebär det att ingen av de planeterna har någon atmosfär – vilket med andra ord innebär att villkoren för liv på planeterna sannolikt är icke-existerande.

Guld, silver och koppar skulle smälta

GJ 1252b, som forskarna har undersökt, är en aning större än jorden. Den kännetecknas av att befinna sig mycket närmare sin stjärna, än jorden är solen, vilket gör den både intensivt varm och ogästfri.

För att kunna utvärdera om exoplaneten har någon atmosfär eller inte, mätte forskarna den infraröda strålningen från planeten under en sekundär förmörkelse, när planeten passerar bakom sin värdstjärna.

Exoplaneter
© Shutterstock

Läs också:

Mätningen avslöjade en glödhet dagstemperatur, som enligt forskarnas uppskattning ligger på 1 228 grader Celsius. Alltså en temperatur så hög att både guld, vilket och koppar skalle smälta på planeten.

Och det är den höga värmen kombinerad med det antagna låga yttrycket, som har fått forskarna att uppskatta att planeten bara har en mycket begränsad atmosfär – om alls någon.