Utah Department of Public Safety

Mystisk pelare i öknen blåser liv i teorier om utomjordingar

En metallpelare mitt i Utahöknen i USA riktade omedelbart misstankar mot yttre rymden. Vi tittar på övernaturliga fenomen med vetenskapliga glasögon.

Frågan uppstod naturligt när en tre meter hög, triangulär pelare av aluminium nyligen dök upp i Utah-öknen:

Vem har placerat monoliten där – och varför?

Aluminiumpelaren påminner om en pelare från filmen "År 2001 - ett rymdäventyr" som pekar mot rymdvarelser. Och det dröjde inte länge innan det gjordes kopplingar på internet mellan den nya pelaren och utomjordiskt liv.

Nu har aluminiumpelaren dock försvunnit, troligtvis har den blivit bortforslad av fyra män under en natt.

Bilder från Google Earth visar dessutom att pelaren uppfördes mellan augusti 2015 och oktober 2016. Vissa tror att konstnärer står bakom den, andra gissar på att den har att göra med tidigare film- eller tv-inspelningar i området, exempelvis sci-fi-serien "Westworld", som spelades in bara några kilometer därifrån 2016.

Även om det mystiska förloppet har satt igång en hel del rykten är en sak dock säker: Ingen har observerat några utomjordingar i öknen.

Tidigare vetenskapliga studier har avfärdat liknande främmande fenomen - och här är tre av de mer kända:

1. Mikrougn fixade sädesgraffiti

Sädesfältscirklar på en åker i Alsace, Frankrike

Sädesfältscirklar förekommer över hela världen. De var vanliga under 1970-talet, men det finns betydligt tidigare kända exempel.

© Shutterstock

Påstående: ”Gigantiska mönster som präglats i sädesfält är meddelanden från främmande civilisationer.”

Förklaring: Sädesfältscirklarnas matematiskt invecklade och exakta mönster används som argument för att människor omöjligen kan ligga bakom fenomenet. Teorin har fått spridning eftersom de välta stråna är böjda och inte avbrutna som de borde ha varit.

Svagheter i sädesstrå efter det att det böjts ned i en sädesfältscirkel

Högst upp syns ett normalt strå av vete, medan stjälkarna längst ner kommer från en sädesfältscirkel. Lederna på strået har förlängts och böjts med hjälp av okänd teknik.

© Talbott et al.

Men 2010 visade en amerikansk biofysiker att svagheten i kornstrået kan bildas med hjälp av en magnetron – som skapar mikrovågor – från en helt vanlig mikrovågs ugn och ett 12-voltsbatteri. Kornet kan därefter lätt läggas ned platt med bibehållen precision med hjälp av moderna verktyg som laservattenpass och satellitdata.

1991 erkände två brittiska konstnärer att de sedan 1970-talet hade skapat sädesfältscirklar i södra England.

2. Civilisation på Mars var skuggor

Det som ser ut som ett ansikte är faktiskt en klippformation med skuggor.

Nederst till höger syns Mars-ansiktet. Den stora bilden är tagen 2007 av Mars Reconnaissance Orbiter.

© NASA/JPL/University of Arizona

Påstående: ”Resterna av en nedlagd civilisation kan ses på Mars yta.”

Förklaring: När sonden Viking 1 flög förbi Mars 1976 tog den en bild som skapade förvirring. Konturerna av ett ansikte syntes tydligt i Marsstoftet på norra delen av klotet, och vissa ansåg att det var spår efter en gammal civilisation.

Senare har nya, detaljerade bilder från området visat att ansiktet bara är en skuggformation på en klippa. Dessutom har nyligen genomförda studier visat att livet på Mars högst kan ha nått ett mikrobiologiskt stadium.

3. Kamera framkallar UFO

Ett ufo korsar himlen och filmas av ett stridsflygplan.

I den så kallade Gimbal-video roterar ett objekt tydligt på himlen i hög hastighet.

© US Navy

Påstående: ”Främmande civilisationer besöker jorden i rymdskepp.”

Förklaring: De flesta ufon har en naturlig förklaring i form av exempelvis åskfenomenet röda älvor eller väderballonger.

Tre till en början oförklarliga observationer har dock ökat uppmärksamheten runt ufon. I de tre fallen ser ett objekt som observerats från ett amerikanskt stridsflygplan ut att röra sig i mellan 100 och 1 000 g – det vill säga tyngdaccelerationen, som vid jordens yta är 1.

Myndigheterna har inte kunnat ge någon förklaring till observationerna, men experter bedömer att de infraröda kamerorna döljer objektets form, samtidigt som en trackingmekanism i kameran gör att det ser ut som att de roterar.

Slutligen kan fenomenet "parallax" förklara hastigheten. Ett mellanliggande objekt kan lätt verka röra sig enormt snabbt i förhållande till bakgrunden - vilket man exempelvis kan uppleva när man tittar ut genom ett tågfönster.

Se en förklaring på "parallax" här: