Elektrisk robot ska utforska Jupiters måne Europa

Elektrisk robot ska utforska havet på Jupiters måne

Jupiters måne Europa är täckt av ett tjockt islager. Nu ska en elektrisk undervattensrobot utforska saltvattenshavet under isen – där det kanske kan finnas liv.

11 september 2015

Havsdjur som ål och bläckfisk är inspirationen till en ny robot, som forskare vid Cornell University i USA nu utvecklar.

Roboten ska utforska det underjordiska havet på Jupiters måne Europa och blir självförsörjande med energi. Liksom en elektrisk ål producerar roboten själv energi. Den skördar ström från magnetfält omkring Jupiter. Energin håller igång robotens utrustning, däribland kameror, men används också till elektrolys av vatten. Då bildas syre och väte som lagras i de rörliga delarna av "djuret".

Explosioner skjuter månrobot framåt på Europa

När roboten behöver röra på sig kan de båda gaserna blandas till knallgas. När denna exploderar får den de rörliga delarna att omväxlande utvidgas och dra sig samman, så att roboten simmar.

Explosionerna kan dessutom användas som ett slags jetmotor som skjuter iväg roboten som en bläckfisk.

  1. Tentakler skördar energi från växlande magnetiska fält runt Jupiter.

  2. Energin används bland annat till att spjälka vattnet i väte och syre. De båda gaserna lagras i roboten.

  3. Ett elastiskt, självlysande material täcker roboten och lyser upp omgivningen.

  4. Syre och väte blandas till knallgas. Explosionerna får robotens rörliga delar att röra sig, så att den simmar framåt. Knallgasen kan också användas i en jetmotor som skjuter iväg roboten.

Ännu finns roboten bara som en idé, men Nasa tror så mycket på den att forskarna har fått 100000 dollar som stöd för att kunna gå vidare med projektet under utvecklingsprogrammet Innovative Advanced Concepts, NIAC. Syftet med detta är att göra science fiction till verklighet.

Jupiters måne Europa ska utforskas

Blir roboten verklighet kan den eventuellt följa med till Europa när Nasa – enligt planen – skickar upp en obemannad sond till Jupitermånen 2021. Läs mer om uppdraget till Jupiters måne Europa i artikeln:

LIV PÅ EUROPA?

Europa har en diameter på omkring 3 000 kilometer. Ytan består av ett tjockt lager is, och under det finns ett hav av saltvatten som kan hysa levande organismer. Läs mer här.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: