Shutterstock

Livet på jorden går att se från 1 000 stjärnor

Vintergatan innehåller troligtvis miljardtals solsystem med beboeliga planeter. Nu har astronomer beräknat hur många av dessa som har möjlighet att upptäcka oss.

Under de senaste decennierna har astronomer hittat över 4 000 exoplaneter runt andra stjärnor i Vintergatan. Vissa av dem kan rymma liv och kanske till och med intelligenta civilisationer.

Men hur synliga är vi själva sett utifrån? Det har forskare från Cornell University i USA nu undersökt. Svaret är att jordklotet och våra livstecknen går att upptäcka från 1 004 stjärnor som ligger inom ett avstånd på 326 ljusår.

Forskarna utgick från den metod som vi själva använder i jakten på exoplaneter och hur vi letar efter tecken på liv.

Så kan vi upptäckas

Jorden och livet visar sig indirekt

Civilisationer på exoplaneter kan endast upptäcka vår planet och se tecken på liv på den genom att studera solens ljus när jorden passerar framför den.

Ken Ikeda Madsen/Shutterstock

Jorden avslöjas av sin egen skugga

Om en exoplanet befinner sig i rätt position i förhållande till vårt solsystem kommer varelser på den kunna se att solens intensitet minskar under en period varje år. Detta sker när jorden rör sig framför solen och skuggar för en del av dess ljus.

Livet gör avtryck i solens ljus

En liten del av solens ljus passerar genom jordens atmosfär och fortsätter mot exoplaneten. Molekyler i atmosfären absorberar vissa frekvenser av ljuset. Analyser av ljuset kan därför avslöja tecken på liv som exempelvis syre och metan.

I de flesta fall upptäcker astronomer en exoplanet genom att den, sett från jorden, rör sig framför sin stjärna så att stjärnans ljus dämpas något.

Atmosfären avslöjar oss

Det innebär att om främmande civilisationer ska upptäcka vårt jordklot måste de befinna sig i en riktning så att deras siktlinje träffar både solen och jorden. Om de väl har hittat vår planet kommer de tack vare siktlinjen även kunna se tecken på liv på den.

Den del av solljuset som passerar genom jordens atmosfär påverkas nämligen av de ämnen som finns och därför kommer analyser av ljusets våglängder exempelvis att avslöja tecken på liv i form av syre och metan.

De flesta stjärnor är tillräckligt gamla

95 procent av de 1 004 stjärnorna är tillräckligt gamla för att eventuellt liv på deras planeter har haft miljardtals år på sig att utvecklas – precis som livet har haft här på jorden.

En av stjärnor som är särskilt intressanta är K2-155. Den ligger 200 ljusår bort och har en jordliknande planet i sin omloppsbana.

© T. Pyle/JPL_Caltech/NASA

Superjord har utsikt mot oss

Exoplaneten K2-155 d kretsar runt sin stjärna 200 ljusår bort, och precis som vi har upptäckt den kommer eventuella invånare på denna planet också att kunna upptäcka oss. K2-155 d är en så kallad superjord, vilket innebär att det finns chans att den rymmer liv.

Diameter: 1,64 gånger jordens diameter
Omloppstid runt sin stjärna: 40,6 jorddygn.
Yttemperatur: Beräknad till 16 grader, vilket medför att det skulle kunna finnas flytande vatten där.
Atmosfär: Ännu okänd.

Exoplaneten K2-155d och dess stjärna är ett solklart mål att titta närmare på för James Webb Space Telescope – ett teleskop som Nasa just nu bygger.

© NASA

Men nya kandidater kan dyka upp under de kommande decennierna eftersom stjärnornas relativa position ständigt förändras.

2044 kommer en annan stjärna, som också har exoplaneter och bara befinner sig tolv ljusår bort, befinna sig i rätt position för att upptäcka oss.