Var i rymden är chansen störst att hitta liv?

Liv i rymden har varit i astronomers sökljus år efter år. Bland toppkandidaterna finns månar och planeter som alla trots olikheter är iskalla, mindre än jorden och ligger här i vårt solsystem.

Liv i rummet Enceladus

Saturnus måne Enceladus är täckt av tjock is. Men under isen, i en flytande ocean, kan det finnas liv.

© NASA

Störst chans för liv i rymden: Europa

  • Diameter: 3 122 kilometer
  • Temperatur: -170 °C

Plattektonik kan innebära liv på Jupiters måne Europa

Europas istäcke är fullt av stora sprickor med brottytor där ny is har bildats. Astronomer har länge funderat över vad som händer med den gamla isen eftersom månen inte växer.

>> Följ med på solförmörkelseresa till sydstaterna i USA.

Nu tror man att det sannolikt beror på att plattor av den gamla isen trycks ned i marken och smälter ihop med det varma underliggande isen. Europa har alltså plattektonisk aktivitet som jorden – fast med isplattor.

Europas issprickor kan leda ned molekyler i månens underjordiska hav. Därför ser många på Europa som en möjlig plats att hitta tecken på liv i rymden.

Eftersom Europa också har ett stort hav under isen och rätt kemi på ytan är den lilla månen toppkandidaten på astronomernas lista över planeter där det kan finnas liv.

En cirkulation mellan ytan och månens inre, som plattektoniken medför, kan nämligen leda ner molekyler från ytan till det underjordiska havet som forskarna förr trodde var inkapslat under ett ogenomträngligt lager av is. Därmed är Europa toppkandidaten på listan över platser med utomjordiskt liv i rymden.

Näst störst chans för liv i rymden: Mars

  • Diameter: 6 792 kilometer
  • Temperatur: -63 °C

Is på polerna kanske gömmer rester av liv

Mars är den planet som liknar jorden mest, men atmosfären är allt för tunn för att kunna skydda levande organismer mot strålning från rymden. Trots det återfinns Mars bland kandidaterna som kan husera liv i rymden.

Mycket tyder på att Mars liknade jorden tidigare och det fanns vatten på ytan. Därför kan det finnas rester av liv kvar i planetens polaris.

Data från alla de sonder och rovrar som har besökt Mars tyder på att planeten liknade jorden i yngre dagar. På den unga Mars flödade vattnet på ytan och vulkanisk aktivitet kunde föra livets byggstenar från ytan till planetens inre.

Även om ytan är torr och karg i dag kan mikroorganismer från planetens ungdom ha sökt skydd i den is som finns vid polerna och strax under ytan.

Tredje störst chans för liv i rymden: Enceladus

  • Diameter: 499 kilometer
  • Temperatur: -222 °C

Liv kan gömma sig i underjordiska hav

Saturnus måne Enceladus liknar Jupiters Europa, eftersom den också har en flytande ocean under ett tjockt istäcke.

Enceladus is omsluter en ocean där det kan finnas chanser för liv.

Astronomer upptäckte nyligen över 100 gejsrar av vattenånga och is på månen genom att analysera bilder från Cassinisonden, som under de senaste åren utforskar Saturnus och dess månar.

Sonden har tidigare visat att livets byggstenar, bland annat kol och väte, finns här och att månen har en kärna av flytande sten.