INTERVJU: Kontroversiell astronom gör ufo-jakt vetenskaplig

Avi Loeb tror att solsystemet besöks av utomjordiska civilisationer. Harvardprofessorn har grundat Galileo-projektet för att söka efter fysiska spår av utomjordingarna, men många astronomer är skeptiska.

Avi Loeb, Harvard-professor
© The Washington Post/Getty Images

Israelisk-amerikanen Avi Loeb är en känd forskare som har utökat vår kunskap om universum. Sedan 1993 har Loeb arbetat med astrofysik och kosmologi vid Harvard University i USA, och han har även varit vetenskaplig rådgivare till president Trump.

På senare år har Avi Loeb dock blivit något av en kontroversiell person bland astrofysiker. Han har ivrigt hävdat att det interstellära objektet 'Oumuamua, som besökte solsystemet 2017, var någon form av rymdfarkost från en främmande civilisation.

Nu har han grundat Galileo-projektet, en organisation som syftar till att identifiera och nära studera föremål som kan ha konstruerats av intelligenta varelser på avlägsna planeter.

Avi Loeb, professor vid Harvard University

Avi Loeb är professor vid Harvard University och har bland annat varit vetenskaplig rådgivare till USA:s president.

© Boston Globe/Getty Images

Vad fick dig att starta Galileo-projektet?

2021 lämnade Office of the Director of National Intelligence (som leder den amerikanska underrättelsetjänsten, reds. anm.) en rapport till den amerikanska kongressen. Det handlade om flygande föremål som myndigheterna inte kunde identifiera, och chefen för Nasa, Bill Nelson, föreslog att forskare skulle hjälpa till att ta reda på vilka föremålen kunde vara.

Jag kontaktade genast Nasa och erbjöd min hjälp, men jag fick inget svar.

Strax därefter, i slutet av juni 2021, blev jag oväntat kontaktad av några mångmiljardärer som hade inspirerats av min bok "Extraterrestrial" (utomjordisk, reds. amn.). De gav mig några miljoner dollar och sedan bestämde jag mig för att starta Galileo-projektet med Frank Laukien, en av bidragsgivarna.

Har ni börjat observera flygande föremål?

Vi kommer att sätta upp ett antal instrument som kan hålla ett öga på himlen, de ska så att säga spela in en film av himlen i det optiska och infraröda området samt spela in radiovågor och ljud.

I de högupplösta bilderna kan vi tolka det vi ser på himlen med hjälp av artificiella intelligensalgoritmer. Vi har köpt ett datorsystem för den delen och vi har redan investerat cirka 250 000 dollar i de instrument som vi håller på att testa. När systemet uppfyller våra krav kan vi börja använda det på utvalda platser.

Jag tror definitivt att det är en möjlighet att vi kommer att få besök av utomjordiska civilisationer, men vi kan bara ta reda på det om vi observerar himlen och samlar in data. Vi måste studera föremålen noggrant på jakt efter obestridliga bevis.

Hur går planerna för att hitta meteorrester?

Vi har precis fått en och en halv miljon dollar från privata sponsorer och planerar expeditionen i detalj.

Vi hoppas kunna åka till Papua Nya Guinea i början av 2023, och då ska vi kamma av havsbottnen med hjälp av en släde med magneter. På så sätt kan vi samla in fragment av den interstellära meteoren som delades över havet.

Det är tusen gånger billigare att leta efter rester av en interstellär meteor på det här sättet än att jaga ett interstellärt objekt med hjälp av en rymdsond. Om vi hittar fragment blir det första gången som en människa få röra vid material från ett stort föremål – lika stort som en basketboll – som inte härstammar från solsystemet. Det har aldrig tidigare hänt.

"Vi borde vara fascinerade och glada över att hitta något vi aldrig sett förut som kan vara framställt på artificiell väg." Avi Loeb, astrofysiker

Jag tror att det finns en chans att vi hittar material från utomjordiska civilisationer. Vi går på en stig som ingen annan gått på tidigare och då finns det goda chanser att plocka de lågt hängande frukterna i vår väg.

Hur har andra forskare reagerat?

Vi borde vara fascinerade och glada över att hitta något vi aldrig sett förut som kan vara framställt på artificiell väg. Men mina kollegor säger att vi inte får överväga den möjligheten, eftersom det är ett extraordinärt påstående som kräver extraordinära bevis.

Men då säger jag: Extraordinära bevis kräver extraordinär finansiering.

Det interstellära objektet 'Oumuamua

Loeb tror att det interstellära objektet 'Oumuamua, som upptäcktes 2017, kan ha varit solseglet från en främmande rymdfarkost.

© Ron Miller/SPL

För att ta ett exempel har vi spenderat tio miljarder dollar på partikelacceleratorn LHC. Om vi tillåter oss själva att tro att objekt som 'Oumuamua eller interstellära meteorer kan produceras på artificiell väg kan vi ta reda på det för mindre än en procent av kostnaden för LHC.

Det är en fråga av intresse för såväl allmänheten som för myndigheterna, så hur kan man säga att man inte vill ta itu med det eftersom det är ett extraordinärt påstående? Det går inte ihop.