Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Venus topbillede
Universum - Liv i rymden

Forskare: Venus kan ha varit beboelig

Den har kallats "Jordens onda tvilling" med sin kärva atmosfär och sin glödheta yta. Men nu har en grupp forskare hittat bevis på att planeten Venus sannolikt har varit beboelig på samma sätt som jorden är det i dag.

Frätande svavelsyraregn, en atmosfärs tryck och en yttemperatur på cirka 462 grader.

Venuslåter inte precis som en härlig destination i en katalog för charterresor, och planeten är också känd för att vara en av de mest otillgängliga ställena i hela vårt solsystem.

Men om vi backar några miljarder år i tiden skulle det kunna ha gått att bo på Venus - då var det en planet med milda temperaturer, ljumma vindar och skvalpande havsvatten - så som det är på jorden i dag.

Venus liknar jorden

Det säger i varje fall en grupp forskare från bland annat Planetary Science Institute i Tucson, USA.

Med hjälp av ett antal nya datorsimulerade klimatmodeller som var och en tar hänsyn till olika faktorer - så som dagslängd och solenergi - har de kommit fram till att det skulle kunna gått att bo på Venus fram till för tre miljarder år sedan.

Den uppfattningen är forskarna inte ensam om. I åratal har forskare antytt att planeten döljer ett mer välvilligt förflutet bland annat på grund av att den påminner om jorden i storlek och i stort sett består av samma slags stenmaterial.

Chans för liv

Nu drar de nya simuleringarna återigen igång spekulationer om liv på planeten.

”Om modellerna stämmer finns det en chans för att liv utvecklades på Venus", säger Michael Way på Nasa Goddard Institute for Space Studies till Gizmodo.

Det finns dock ett förbehåll: De nya klimatmodellerna bygger på att Venus snurrade med samma hastighet som i dag – och det saknas det fortfarande bevis för.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj