Shutterstock
Ufo

Därför kommer USA inte att publicera fler ufo-videor

Amerikanska stridspiloter har rapporterat in 144 ufo-observationer sedan 2004 – endast tre är allmänt kända.

Häromdagen var det som att luften gick ur hoppfulla ufo-entusiaster när den amerikanska militären officiellt avvisade att det inte kommer att släppas fler videor av ufo-observationer.

På grund av nationens säkerhet kan videorna inte släppas, skriver US Navy i ett brev – vilket samtidigt indikerar att det finns fler bevis på ufo i deras arkiv.

Allt startade med tre videor

Redan 2020 släppte det amerikanska försvarsdepartementet tre videor av ufo-observationer, eller UAPs – unidentified aerial phenomena (på svenska: oidentifierade flygande objekt), som departementet kallar dem.

Videorna filmades av amerikanska stridspiloter och hade redan läckt ut via världspressen. Trots det väckte det uppståndelse när försvarsministeriet bekräftade videornas äkthet.

Webbplatsen The Black Vault, som sedan 1996 har bevakat och publicerat material från amerikanska myndigheter om bland annat ufo, skickade strax därefter en begäran till försvarsdepartementet om att släppa alla ufo-videor.

De använde sig av den så kallade Freedom of Information Act (FOIA), där amerikanska civila kan ansöka om publicering av dokument från amerikanska myndigheter om de inte utgör en säkerhetsrisk.

Svar efter två år

Tyvärr gjorde den senaste förfrågan det. Efter två års väntan kom svaret och The Black Vault lade omedelbart upp det på sin webbplats.

"De efterfrågade videorna innehåller känslig information om oidentifierade luftfenomen och är hemligstämplade och undantagna från offentlig publicering", skrev Gregory Cason, biträdande direktör för marinens FOIA-kontor, i brevet.

"Att släppa den här informationen skulle skada den nationella säkerheten... Ingen del av videorna kan väljas ut för utgivning."

Det var det här brevet som landade i hemsidan The Black Vaults inkorg häromdagen, där den amerikanska flottan vägrade att publicera fler videor av ufo-observationer.

© theblackvault.com

Samtidigt indikerar Gregory Cason att de tre tidigare ufo-videorna från 2020 endast släpptes eftersom de redan var kända för allmänheten genom en tidigare läcka till media.

"Samtidigt har tre UAP-videor släppts sedan tidigare, men omständigheterna för dessa tre videor är unika eftersom dessa videor ursprungligen släpptes via inofficiella kanaler innan de publicerades officiell," fortsätter Cason.

”Dessa händelser diskuterades länge i det offentliga rummet; stora nyhetskanaler gjorde specialsändningar om dessa händelser. Med tanke på mängden information i det offentliga rummet om dessa sammandrabbningar var det möjligt att släppa dessa filer utan att ytterligare skada den nationella säkerheten."

The Black Vault har redan vädjat till en appellationsdomstol för att upphäva beslutet.

Ett ufo korsar himlen och filmas av ett stridsflygplan.

I den så kallade Gimbal-video roterar ett objekt tydligt på himlen i hög hastighet.

© US Navy

Det finns fler ufo-videor

Det som dock uppmärksammats av flera ufo-entusiaster är att den amerikanska militärens brev indikerar att det finns fler videor och bevis på ufon.

Vanligtvis varken bekräftar eller förnekar myndigheterna förekomsten av ufo-dokumentation.

I maj i år höll det amerikanska försvarsdepartementet en offentlig utfrågning om ufon för första gången sedan 1960-talet.

Detta skedde mot bakgrund av publiceringen av en stor Pentagonrapport från juni 2021. Där avslöjade de att stridspiloter från amerikanska militären har rapporterat in 144 ufo-observationer sedan 2004.